'Mea Loman' is prachtig schril, vals en gedateerd

HAARLEM - 'De miraculeuze come-back van Mea L. Loman' maakte tien jaar geleden furore bij het gezelschap Globe. Het was een valse en geestige komedie van het schrijversduo Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel over een ambitieuze moeder en haar zoon die wordt platgewalst onder het gigantisch grote bord dat de moeder voor haar kop heeft.

De voorstelling die destijds door Gerardjan Rijnders werd geregisseerd, heeft nog steeds een legendarische klank. Ik heb hem niet gezien; dus was de reprise van het stuk door Mug met de gouden tand, in de regie van Porgy Franssen vorige week uitgebracht, mijn eerste kennismaking met het stuk.

Al binnen een scene voelt de toeschouwer zich geamuseerd teruggeplaatst in de tijd: dit is een stuk over het ik-tijdperk zoals daar toen druk over werd geschreven, een nostalgische terugblik naar de jaren zeventig (Vorstenbosch en Vleugel schreven het in 1979).

Hoewel door de geschiedenis van Mea Loman een tragische draad loopt, lukte het de spelers althans bij mij niet een heuse brok in de keel op te roepen. Mouna Goeman Borgesius als Mea en Joan Nederlof als buurvrouw Teuni de Winter, die het met al haar jaren-zeventig-praatjes over zelfontplooiing vooral flink achter de ellebogen heeft, zijn in de eerste plaats karikaturen.

Het is heel aangenaam daarnaar te kijken, want het spel in karikaturen vertelt veel over de afgelopen tien jaar. Het opzettelijke over-acteren veroorzaakt wellicht juist nu pas, zoveel jaren na het spelen van een duidelijk gedateerd stuk, een sterke komische werking. Behalve de twee Mug-actrices heeft Rafael Troch als zoon Freek daarin een groot aandeel.

Er wordt gespeeld op een volkomen leeg toneel; alle acteurs bevinden zich tegen de achterwand, waar zij zich voor hun volgende opkomst in weer andere kleren hijsen. Die kostuums (van Hans Klasema) zijn alle even schril en vals als de tekst van het stuk. Prachtig.

13/4 Hoorn, 14 IJmuiden, 15 Utrecht, 16 Nijmegen, 17 Deventer, 20, 21 Groningen, 22 Arnhem, 23 Amersfoort, 29, 30 Den Bosch; 7/5 Tilburg, 8 Alphen a/d Rijn, 10 t/m 15 Amsterdam, 21, 22 Eindhoven, 26, 27 Rotterdam, 28 Enschede, 29 Alkmaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden