ME ontruimt gekraakte Scheveningse Pier

De Pier van Scheveningen. Beeld ANP
De Pier van Scheveningen.Beeld ANP

De Pier in Scheveningen die vanochtend was gekraakt, is aan het begin van de middag ontruimd. De politie hield acht mensen aan die zich zonder verzet hebben overgegeven. Dat heeft de politie gemeld. De Pier werd bezet door een groepje van ongeveer vijftien mensen van de sociaal-culturele vrijplaats De Vloek in Scheveningen.

Hun actie was een protest tegen het voornemen van de gemeente om hun vrijplaats in de haven te ontruimen en te slopen. Daarvoor in de plaats zou een zeilcentrum moeten komen.

Volgens een politie was de bezetters te kennen gegeven te vertrekken. Omdat ze daaraan geen gehoor gaven, werd de ME ingezet.

Er hangen vanochtend verschillende spandoeken aan de Pier, met de tekst: De Vloek moet blijven, en er worden fakkels afgestoken. De Vloek riep mensen via Twitter op langs te komen om solidariteit te betuigen.

Yuppenprojecten
Volgens de krakers zijn er al genoeg zeilcentra, die niet goed lopen. 'We hebben niets tegen de zeilsport, maar het is zonde om eerst iets te slopen en dan iets te bouwen voor leegstand. Wij vinden dat de haven een diverse plek moet zijn. Niet alleen een plek voor yuppenprojecten, ook voor sociaal-culturele initiatieven. En die zitten bij ons', zegt een kraker tegen Omroep West.

Het bouwwerk staat sinds oktober leeg. Vanwege een faillissement en problemen met de veiligheid moest de Pier toen ontruimd worden. Met het kraken van de Pier willen de actievoerders een signaal afgeven tegen het gemeentebeleid. De Pier is volgens de krakers 'een icoon van Scheveningen'. 'Maar ze laten de Pier gewoon verloederen. Met onze actie willen we zoveel mogelijk mensen informeren over hoe er wordt omgegaan met initiatieven zoals die van ons.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden