Update

ME beëindigt bezetting van varkensboerderij door dierenactivisten

Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims hielden de hele dag een varkensfokkerij bezet. Beeld ANP
Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims hielden de hele dag een varkensfokkerij bezet.Beeld ANP

De politie heeft een einde gemaakt aan de actie van dierenactivistengroep ‘Meat the Victims’, die sinds maandagmiddag een varkensboerderij in Boxtel bezet. Ook kwade boeren stroomden in de loop van de dag toe.

Redactie

Alle demonstranten die zich hadden verschanst in de stal, zijn daar uit, meldt de politie. Enkele tientallen van hen zijn aangehouden. Het gaat om activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren, aldus de politie.

Ruim honderd demonstranten zaten maandag de hele middag en avond tussen de varkens in de grote stal van een willekeurig uitgekozen boerderij in Boxtel, tientallen anderen demonstreerden buiten. Al snel stroomden kwade boeren toe uit de omgeving, sommigen op hun trekker, als tegenactie. De politie hield de twee groepen uit elkaar en probeerde intussen te bemiddelen tussen de eigenaar van de boerderij en de actievoerders. Uiteindelijk moest de ME de stallen binnenvallen om een einde te maken aan de actie. Via het twitteraccount van de politie in Oost-Brabant liet de politie weten tientallen mensen aan te hebben gehouden.

De activisten die zeggen op te komen tegen dierenleed horen bij de internationale actiegroep ‘Meat the Victims’. Die groep bezette al eerder boerderijen in Australië, Canada, Spanje en Engeland. Het is de eerste keer dat ze in Nederland actief zijn.

Huisvredebreuk

Volgens hun woordvoerder Jonathan Loogman eisten de actievoerders maandag allereerst dat de media toegang zouden krijgen tot de binnenkant van de stallen. “Het Nederlandse publiek heeft het recht om te zien wat er gebeurt op een varkensboerderij”. Een tweede eis was dat ze zieke dieren mee mochten nemen, om hen te verzorgen. Loogman: “Maar de boer en de politie willen op beide niet ingaan.” Hij meldde eerst dat de demonstranten dan net zo lang zouden blijven zitten tot ze gearresteerd worden. Maar de stank van ammoniak in de stallen had wel al een van de actievoersters doen flauwvallen. Loogman: “Als velen last van hun luchtwegen krijgen daarbinnen, zou het kunnen dat we toch eerder de stal moeten verlaten.” Zover hoefde het niet te komen, want de ME greep in.

Anne Hilhorst, woordvoerder van de Nederlandse dierenactivisten van Wakker Dier, keurt de actie sterk af. “Onwenselijk,” zegt ze. “Ik ken deze groep activisten helemaal niet, we hebben van deze actiegroep ook nog nooit gehoord. Die boer wordt op deze manier heel erg geïntimideerd, het is huisvredebreuk, zo ga je niet met elkaar om, ook niet als je het niet me elkaar eens bent. En de varkens zullen ook enorm schrikken, zo voer je geen goede actie, wij keuren dit af.”

Loogman denkt dat het met de stress voor de varkens is meegevallen. “Een beetje stress misschien, toen we binnenkwamen. Dit is juist de mooiste dag van hun leven. Binnen zijn we stil en nemen biggetjes op schoot. Normaal krijgen deze dieren geen menselijke aandacht. In hun gewone leven ervaren zij veel meer stress, mensen moeten daar echt eens over gaan nadenken.”

Minister Carola Schouten (Landbouw) noemt de bezetting op Twitter ‘onacceptabel’. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen ‘zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden’.

Lees ook:

Is het erg dat dieren uitsterven?

De internationale lijst met bedreigde diersoorten groeit. Steeds meer diersoorten verschuiven naar de categorie ‘ernstig bedreigd’ en ‘uitgestorven in het wild’. Het filosofisch elftal vraagt zich af: Moeten we dat betreuren?

‘We mogen alles met dieren doen zo lang ze maar niet lijden’

Is er een reden om de mens in rangorde boven het dier te plaatsen? Filosofen Bas Haring en Frank Ankersmit verschillen van mening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden