'McVeigh is een superieure jongeman'

Gore Vidal, de controversiële Amerikaanse schrijver, heeft weer eens van zich doen spreken met zijn opmerking Timothy McVeigh een 'buitengewoon intelligente en superieure jongeman' te vinden. McVeigh is ter dood veroordeeld wegens de aanslag in 1995 in Oklahoma, waarbij 168 mensen om het leven kwamen.

De 75-jarige auteur wisselt sinds 1998 brieven met McVeigh uit. McVeigh schreef hem in 1998 naar aanleiding van Vidals artikel in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair over het 'uitkleden' van de Amerikaanse Bill of Rights. Ook McVeigh kwam in dat verhaal aan de orde.

Onlangs nodigde McVeigh zijn 'vriend' Vidal uit om aanwezig te zijn bij zijn executie in Terre Haute, Indiana op 16 mei. ,,Deze jongen heeft een gevoel voor rechtvaardigheid, daardoor voel ik me tot hem aangetrokken'', zo verdedigde Vidal zijn besluit om op de uitnodiging in te gaan. Hij benadrukte evenwel zich zelf niet als intimus van McVeigh te zien. ,,Het is moeilijk een vriend te zijn als ik de man niet ken'', aldus Vidal.

Vidal koesterde nog hoop McVeigh in de dodencel te mogen interviewen, maar hij kreeg daarvoor geen toestemming van de Amerikaanse minister van justitie John Ashcroft. Vidal noemde dit een besluit 'het Derde Rijk waardig'. Ook voor Janet Reno, de voorganger van John Ashcroft, had hij weinig vleiende woorden over. ,,Ik ben tegen de doodstraf. Ik ben tegen het opblazen van mensen, maar meer nog ben ik tegen Janet Reno.'' Zowel McVeigh als Vidal is van mening dat de federale overheid verantwoordelijk is voor de dood van 81 sekteleden op de boerderij van David Koresh in Waco in 1993. Janet Reno was destijds minister van justitie. Volgens Vidal is de regering daarbij 'als een bezetene tekeergegaan'.

Gore Vidal, auteur van boeken als 'Lincoln' en 'The Last Empire', is in de Verenigde Staten berucht om zijn provocerende politieke commentaren; hij beweert bijvoorbeeld stelselmatig dat de Amerikaanse democratie slachtoffer is van een rechtse samenzwering.

Hij keurt de aanslag in Oklahoma overigens absoluut niet goed. Net zomin als McVeighs executie. Vidal staat bekend als een fervent tegenstander van de doodstraf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden