McTaggert: Wedijverend individualisme is ons aangeleerd

Schrijfster Lynne McTaggart: 'Wedijverend individualisme is aangeleerd gedrag waarvan we niet gelukkig worden.' © Maartje Geels

INTERVIEW - Weg met het cynisme, met de strijd en de concurrentie, lang leve het optimisme en de verbondenheid. Wat traditionele wetenschappers ook beweren, de mens is in wezen geen competitief wezen. Heelheid en verbinding, dáár worden we gelukkig van. De Amerikaanse schrijfster Lynne McTaggart weet het zeker, want vooruitstrevende wetenschappers geven haar gelijk.

Ze slaat met haar werk als een van de weinigen ter wereld een brug tussen spiritualiteit en fysica, zeggen toegewijde aanhangers. Ondanks kritiek van traditionele wetenschappers, lijken Lynne McTaggarts ideeën en aanpak naadloos aan te sluiten bij de tijdsgeest.

Goede intenties
Kort en goed: mensen zijn gemaakt voor verbondenheid, we staan elkaar zo na dat we elkaars gedachten kunnen oppikken en we kunnen de wereld - althans deels - sturen met onze intenties - en er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dat waar is. Hoe meer goede intenties, hoe beter het wordt. En ook met mensen met wie we het niet eens zijn of met wie we ruzie hebben, kunnen we in harmonie leven; als we er maar voor open staan.

Wereldwijd verkocht ze honderdduizenden boeken, haar lezingen en workshops zitten altijd vol. Voor die van volgende week, georganiseerd door 'mindstyle magazine' Happinez, is al lang geen toegangskaart meer te krijgen. Met haar succes verwierf ze - samen met bijvoorbeeld de paus, Eckhart Tolle en Oprah Winfrey - een plaats in de top-100 van invloedrijkste hedendaagse spirituelen.

Lynne McTaggart (1951) is nu even in Amsterdam om in het kader van de Maand van de Spiritualiteit een lezing te houden naar aanleiding van haar nieuwste boek 'De Verbinding', in Nederland uitgegeven door AnkhHermes. "Ik heb het idee dat spiritualiteit in Nederland verweven is in het leven van alledag", zegt ze glimlachend. Hoe ze aan dat idee komt? "Jullie hebben een Maand van de Spiritualiteit - dat heb ik nog nergens ter wereld gezien. En mijn boeken doen het hier heel goed."

De mens als competitief wezen
De strekking van haar jongste schrijven: we hebben ons door ouderwetse wetenschappers laten wijsmaken dat de mens een competitief wezen is, dat we individuen zijn die los staan van de rest van de wereld. Maar niets is minder waar, stelt McTaggart. "We nemen als vanzelfsprekend aan dat ons leven een worsteling is, dat we altijd waakzaam moeten zijn, klaar om te vechten - thuis, op ons werk, onder kennissen en vrienden.

"Elke ontmoeting krijgt daardoor het karakter van een strijd: tegen collega's die uit zouden zijn op ons baantje of onze promotie, tegen mede-studenten die met hun prestaties de lat alsmaar hoger leggen, tegen mensen die eerder dan wij een zitplaats veroveren in de trein, tegen winkeliers die ons teveel laten betalen, tegen buren die een grotere auto hebben en zelfs tegen onze partner die het waagt er soms een andere mening op na te houden dan de onze."

McTaggart verklaart het tijdperk van wedijverend individualisme voor gesloten. Het zou in wezen niet onze natuur zijn - wat we ook hebben geleerd over onze fundamentele aandrang tot overleven. Het is aangeleerd gedrag, en we worden er bepaald niet vrolijker van, stelt de schrijfster. Kijk maar om je heen, zegt ze. Aanschouw de crises op ecologisch, economisch en emotioneel gebied. Zij ziet daarin het bewijs van haar gelijk: om gelukkig te worden en om de wereld 'te helen' moet het allemaal anders.

Onze keuzes zijn beslissend
"Jij kunt een agent van verandering zijn!", roept de schrijfster enthousiast tegen haar gehoor in Amsterdam. Omdat de zaal niet meteen geestdriftig reageert, voert de kleine Amerikaanse haar enthousiasme verder op. Ze weet niet of het publiek zich er al van bewust is maar: "Dit is het belangrijkste tijdperk in de geschiedenis!"

Volgens McTaggart leven wij, uítgerekend wij, in de opwindendste, de meest beslissende tijd die er ooit was. Onze keuzes zijn daarom wezenlijk en beslissend. Of er iets verandert in de wereld hangt namelijk van ons af. De keuze die we moeten maken is die voor elkaar. En dat zegt niet zij, dat zegt de wetenschap. In duizelingwekkend tempo presenteert ze op een scherm uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken die haar betoog staven.

Bevindingen nieuwe wetenschappen
"Voor dit boek heb ik me verdiept in de jongste ontdekkingen in een grote verscheidenheid van disciplines; algemene biologie, fysica, zoölogie, psychologie, botanie, antropologie, astronomie, chronobiologie en culturele geschiedenis. Het werd me steeds duidelijker dat het leven dat wij leiden niet harmonieert met wie wij werkelijk zijn.

"Ik stuitte tijdens mijn onderzoek op andere samenlevingen waarvan de leden heel anders met elkaar omgaan dan wij, op basis van een wereldbeeld dat duidelijk beter overeenstemt met de bevindingen van nieuwe wetenschappen. Het zijn culturen die het universum als een ondeelbaar geheel zien.

"Dat geloof leidt tot een volstrekt andere kijk op de wereld en een radicaal andere wisselwerking mét die wereld. Deze mensen geloven dat zij verbonden zijn met alle andere levensvormen en zelfs met de aarde zelf. Wij zien alleen het ding; zij zien de 'lijm' tussen de dingen, de band die alles met alles verbindt. In deze samenlevingen is niet het individu essentieel maar de verbondenheid tussen individuen.

"Zij hebben begrepen dat de essentiële natuur van mensen een zoeken naar verbondenheid is, naar gemeenschap. Met het gevolg dat zij gelukkiger leven, zoals blijkt uit lagere cijfers voor echtscheidingen, ontspoorde kinderen, criminaliteit en geweld en uit een sterkere gemeenschapszin."

Het besef dat het op alle fronten anders moet met de wereld, dringt op dit moment bij heel veel mensen door, zegt McTaggart. "Neem de Occupy-beweging; ook zij keren zich tegen het nietsontziende individualisme, tegen egoïsme, tegen de 'ieder voor zich'-mentaliteit." Is er in Amsterdam ook een Occupy-kamp? "Dan breng ik daar morgen een stapel van mijn boeken naar toe."

Reactionaire kijk op wetenschap
Dat de schrijfster veel kritiek krijgt van gerenommeerde wetenschappers en wetenschapsjournalisten, die vinden dat McTaggart bepaalde wetenschappelijke bevindingen verkeerd interpreteert, wuift ze weg. "Doorgaans zijn de mensen die kritiek uiten op mijn werk niet goed op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Vaak weten ze weinig over de ontdekkingen in de quantummechanica en houden ze zich al helemaal niet bezig met vooruitstrevende wetenschappers die geweldig werk doen in uiteenlopende gebieden."

Volgens haar hebben veel onderzoekers een reactionaire kijk op wetenschap. "Zij geloven dat theorieën statisch zijn, dat ontdekkingen van vroeger te allen tijde waar zullen blijven. Wetenschap is echter ook maar een verhaal. Er komen steeds nieuwe hoofdstukken bij; sommige vervangen de oude. Vooruitstrevende wetenschappers geloven in een heel nieuw verhaal - en dat is het verhaal dat ik wil vertellen."

Interviews prestigieuze wetenschappers
Ze is juist heel zorgvuldig waar het op haar werk aankomt, zegt ze. Ze heeft een naam hoog te houden. "Ieder boek dat ik schrijf is gebaseerd op interviews met meer dan honderd prestigieuze wetenschappers en vele honderden wetenschappelijke onderzoeken. Al mijn boeken bevatten een uitputtende lijst voetnoten en een bibliografie. Bovendien vraag ik iedere wetenschapper die ik interview om heel precies na te kijken of het klopt wat ik schrijf.

"Daarnaast vraag ik ook andere wetenschappers om de tekst nog eens door te lopen, evenals wetenschapsjournalisten - dit alles om te voorkomen dat ik niet accuraat zou zijn. Van huis uit ben ik een wetenschapsjournalist. Nieuwsgierigheid is mijn drijfveer, ik wil weten hoe de wereld werkt. Feiten zijn me heilig en ik wil harde bewijzen zien voordat ik iets publiceer."

Wie is Lynne McTaggart


Lynne McTaggart (1951) is een Amerikaans journaliste en auteur. In haar autobiografie beschrijft ze dat ze halverwege de jaren tachtig ziek werd. Uiteindelijk ontdekte een homeopathisch arts dat ze leed aan een zogeheten candida-vergiftiging, een diagnose die in het alternatieve circuit vaker wordt gesteld. Samen met de arts ontwikkelde ze een dieet, waardoor ze naar eigen zeggen genas.

Het voorval wekte haar kritische belangstelling voor geneeskunde, die leidde tot de nieuwsbrief 'Wat artsen je niet vertellen'. In 1996 groeiden die brieven uit tot een boek dat in 1999 in het Nederlands werd vertaald.

Kort daarna schreef ze het anti-vaccinatieboek over de mogelijke gevaren van kindervaccinatie en een handboek over alternatieve methoden om kanker te bestrijden. Tijdens het onderzoek naar alternatieve geneeskunde, leerde ze dat veel alternatieve genezers gebruik maken van een 'universele energiebron'. Haar zoektocht naar wat die bron volgens wetenschappers precies is, resulteerde in het boek 'Het Veld', dat in veertien talen werd uitgegeven.

Ze schreef zes boeken, onder meer over alternatieve geneeskunde. In toenemende mate legt McTaggart zich toe op het geven van workshops om mensen haar bevindingen 'te laten ervaren'.

Lynne McTaggart is getrouwd met Bryan Hubbard. Samen met hem runt ze uitgeverij Conatus die is gespecialiseerd in boeken over gezondheid en spiritualiteit. McTaggart heeft het regelmatig aan de stok met traditionele wetenschappers. Over de relatie tussen de medische industrie en het grote publiek zegt ze: "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn wíj degenen die discussiëren op grond van feiten en komt de medische gevestigde orde doorlopend aanzetten met emoties."

McTaggart heeft twee dochters; eentje van 14 en eentje van 21 jaar. Ze woont al dertig jaar in Engeland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden