McQuaid koestert het pluche

Weerstand groeit tegen voorzitter van UCI, maar Ierse wielerbaas wil van geen wijken weten

De voorzitter van de internationale wielerunie UCI, Pat McQuaid, leek acht jaar lang van gelei. Alles gleed van hem af. De dopingaffaires, de corruptiebeschuldigingen en de vele onverkwikkelijke controverses in de wielersport. Het tij is echter gekeerd voor de 64-jarige Ier die eind deze maand hoopt op een derde termijn. De weerstand in eigen rangen tegen McQuaid groeit.

McQuaid is corrupt, luidt de conclusie in een lijvig dossier waarvan begin deze week een samenvatting naar buiten kwam. McQuaid zou positieve dopingmonsters van Alberto Contador hebben weggemoffeld in ruil voor geld. De voorzitter zou verder eigenhandig de dopingregels hebben omzeild om de comeback van Lance Armstrong in 2009 mogelijk te maken.

Of de beschuldigingen kloppen of niet doet nauwelijks ter sprake. De wielersport kampt met een serieus imagoprobleem en de ophef rond McQuaid draagt niet bij tot een kentering in de negatieve beeldvorming. Leugens en achterdocht regeren, op het zadel en op het pluche. Marcel Wintels ziet het met lede ogen aan. "Een beschamend gedoe", zegt de doorgaans diplomatieke voorzitter van de Nederlandse wielerunie KNWU. "De vuile was buitenhangen kun je nauwelijks een goede zaak noemen", meent Iwan Spekenbrink, algemeen manager van Team Argos-Shimano.

De kritiek die tot voor kort voornamelijk van buiten de burelen van de UCI kwam, wordt ondertussen net zo luid gebezigd in het gangen van het hoofdkwartier van de Union Cycliste International in Zwitserland. Het bewuste dossier zou afkomstig zijn van twee leden van het managementcomité en is een reactie op McQuaids schimmige herverkiezing. De Ierse wielerbond trok in aanloop naar de verkiezing eind deze maand zijn handen van McQuaid af. Zwitserland, waar de Ier woont, deed hetzelfde. Beiden weigeren een voorzitter die meent zijn spierballen te moeten tonen als dopinginstanties, organisatoren, ploegen en renners kritiek uiten. Wat hem wordt verweten is dat hij de magnitude van de affaire-Armstrong vorig jaar ruiterlijk onderschatte. Er rezen vragen of de huidige voorzitter wel de juiste man is om de UCI te hervormen na alle dopingontboezemingen.

Hij staat te boek als geslepen en rancuneus. Zo was McQuaid als coureur en zo is hij als preses van ruim 170 aangesloten wielerfederaties. "Hij onthoudt precies wie op zijn tenen heeft gestaan", zei oud-renner Sean Kelly ooit over zijn landgenoot. De voorzitter is een kunstenaar met de UCI-regelementen. Volgens hem is zijn nieuwe kandidatuur door de Marokkaanse bond geoorloofd. De statuten schrijven voor dat een "kandidaat genomineerd moet worden door de federatie van de kandidaat". Dat kan iedere bond zijn, luidt McQuaids interpretatie.

McQuaid legde vorige week een verzoek om de statuten te toetsen bij het TAS, het internationaal sporttribunaal, naast zich neer. Het is nu aan het UCI-congres in Florence om op 27 september te bepalen welke bond een kandidaat mag voordragen. De twee UCI-leden die het dossier lekten naar de pers komen uit Amerika en Rusland. En laten dat nou net de landen zijn die bezwaar hebben tegen de manier waarop McQuaid zijn eigen kandidatuur regelt.

Het moddergooien doet de beeldvorming van de UCI en zeker de wielersport geen goed, beamen Wintels en Spekenbrink in koor. "Het draagt niet bij tot de kracht van de kandidaat. Op het moment dat je niet breed gedagen wordt, zou ik geen kandidaat willen zijn", spreekt Wintels op persoonlijke titel." Hij laat zich niet uit over de voorkeur van de KNWU. Wintels' stem straks draagt namelijk ook de voorkeur van een aantal andere federaties, willen de ondoorzichtige regels.

Het alternatief voor McQuaid is de Brit Brian Cookson. Hij en de Ier presenteren dit weekend hun kandidatuur voor de traditioneel invloedrijke Europese federaties. Cookson belooft de leden een "Engels succes- en verdienmodel". Het Britse wielrennen maakt gouden tijden door met Froome en Wiggins. Cookson wil met name de "geloofwaardigheid herstellen door het dopingverleden serieus onder ogen te zien". McQuaid begraaft het verleden liever. Hij schoot de suggestie voor een grote waarheids- en verzoeningscommissie af onder het mom van 'geen geld'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden