Weblog

McKinsey: Zonnestroom staat op uitbarsten

De zonnestroom-industrie staat voor een ware bloeiperiode, voorspellen de adviseurs van McKinsey.

Fabrikanten van zonnepanelen hebben het moeilijk. Betekent dit dat de industrie een doodsstrijd voert? Integendeel, aldus onderzoekers van McKinsey. De branche staat op het punt van de grote doorbraak.

De onderzoekers van McKinsey komen in een zojuist verschenen rapport Solar power: Darkest before dawn met drie veelzeggende grafieken. Die tonen volgens het internationale consultancy- en adviesbureau dat de zonnepanelen-industrie voor een enorme groei staat.
De kosten van zonnepanelen, inclusief het installeren ervan, zullen van 2011 tot eind 2015 met zo'n 40 procent dalen. Daardoor wordt de stroom uit die panelen snel concurrerend met traditionele stroombronnen, aldus McKinsey. Alleen al in de VS zal de markt voor zonnepanelen daardoor explosief kunnen stijgen.
Maar nu al zijn zonnepanelen op een paar specifieke markten goedkopere stroomleveranciers dan andere energiebronnen, zo laat McKinsey zien. De grafiek hieronder geeft aan dat (niet verrassend natuurlijk) zonnestroom veruit het voordeligste is in gebieden (1) waar nu nog geen elektriciteitsnetwerk ligt, zoals grote delen van Afrika en India. Maar uiteraard ook in natuurgebieden in Nederland, voeg ik er dan maar aan toe. Ook kleinere gemeenschappen die afhankelijk zijn van dieselgeneratoren (3) doen er beter aan om zonnepanelen te installeren.

Nederland veel gunstiger
McKinsey ziet dat zonnestroom ook voor huishoudens al interessant kan zijn, en noemt daarbij ook Nederland (2b). Opvallend is dat de adviseurs daarbij uit lijken te gaan van al danig verouderde cijfers. Zonnestroom zou hier zo'n 32 dollarcent per kWh kosten, 24 eurocent, maar dat is echt veel te hoog ingeschat. De bodemprijs voor zonnestroom is tegenwoordig in Nederland een cent of 8 tot 9; de prijs bij een gemiddeld consumentensysteem dat met geleend geld en door vaklieden is aangelegd, komt uit op zo'n 15 eurocent per kWh.
In feite lijken de McKinsey-adviseurs dus eerder te conservatief te rekenen dan te optimistisch. En ik ben niet de enige die dat zo ziet, lees hier bijvoorbeeld de reactie van Anne van der Bom.

Geen doodsstrijd
Dat er ondertussen fabrikanten van zonnepanelen failliet gaan, wil volgens McKinsey niet zeggen dat de branche een doodsstrijd voert. Integendeel. Dit is een normale gang van zaken in een industrietak die net van de grond komt. Fabrikanten die hun kostprijs stelselmatig weten te verlagen, gaan volgens het adviesbureu heel veel vette jaren tegemoet.

Twitter
Ik heb sinds een paar dagen een speciaal Twitter-account voor mijn energie-activiteiten. Volg me via @VincentDekker4.

(Correctie: 15-05-2012: accountantskantoor vervangen door consultancy-)

Zie 2b, waar voor Nederland een te hoge kostprijs voor zonnestroom wordt gemeld.Beeld McKinsey
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden