McGeorge Bundy 1919 - 1996

BOSTON (AP) - De Amerikaanse oud-veiligheidsadviseur van de presidenten John Kennedy en Lyndon Johnson, McGeorge Bundy, die maandag op 77-jarige leeftijd is overleden, heeft in de jaren zestig een stempel op de moderne Amerikaanse geschiedenis gedrukt. Zijn rol in ondermeer de Cubaanse rakettencrisis, de Varkensbaai-invasie en de Amerikaanse troepenopbouw in Vietnam was van doorslaggevend belang.

In 1961 werd Bundy door zijn oude schoolkameraad uit Boston, John F. Kennedy, gevraagd om nationaal veiligheidsadviseur te worden, een functie die hij tot 1966 bekleedde. Bundy was destijds de jongste decaan die de universiteit van Harvard ooit had gekend. Kennedy typeerde zijn veiligheidsadviseur als “de beste en intelligentste”.

Bundy behoorde tot de groep 'jonge honden' die Kennedy om zich heen verzamelde in het Witte Huis, onder wie ook zijn broer Robert, Ted Sorensen en Arthur Schlesinger Jr. Zij zorgden voor het nieuwe elan dat de regeerperiode van Kennedy kenmerkte.

“Hij was intelligent en je kon echt op hem bouwen. De mensen hadden altijd vertrouwen in Mac”, aldus John Kenneth Galbraith, een voormalig economisch adviseur van Kennedy en Amerikaans ambassadeur in India. “De Verenigde Staten hebben een van hun meest vooraanstaande burgers verloren.”

President Bill prees Bundy na het bekend worden van zijn overlijden als “een centrale figuur in de naoorlogse geschiedenis van ons land”.

Bundy was voorstander van de - hopeloos mislukte - invasie in de Varkensbaai door anti-communistische Cubaanse bannelingen, die de steun hadden van de inlichtingendienst CIA. Nauwelijks 18 maanden later reageerde Bundy voorzichtiger op de Cubaanse rakettencrisis. Het was Bundy die in 1962 het nieuws aan Kennedy vertelde, toen de president 's ochtends nog in zijn badjas en slippers rondliep: “Meneer de president, er is nu hard fotografisch bewijs. De Russen hebben raketten op Cuba.”

Bundy was een van de eerste voorstanders van een grotere militaire rol van de VS in Vietnam, maar toonde zich later verontrust over deze oorlog. Ook na zijn vertrek uit het Witte Huis in 1966 bleef Bundy tot de nauwe kring van adviseurs van president Johnson behoren.

De politiek zat Bundy in het bloed. Hij was de zoon van Harvey H. Bundy, onderminister van buitenlandse zaken onder president Hoover, en Katherine Putnam, lid van de politiek invloedrijke Lowell-familie in Boston. Hij studeerde in 1940 als wiskundige af aan de universiteit van Yale.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden