McDonald's verzekert: 'Bij ons eet u Frans'

Van onze redactie economie

"Wij waarderen de kwaliteit van Franse produkten" , meldde de tekst, die gevolgd werd door een lijst met produkten die McDonald's in het land koopt, zoals aardappelen, sla en vlees. Restaurants van het Amerikaanse bedrijf waren de afgelopen dagen veelal doelwit van acties van Franse boeren die razend zijn over het akkoord over de verlaging van de landbouwsubsidies.

EG-landbouwcommissaris Ray MacSharry, die aan de wieg stond van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid en het akkoord met de Amerikanen, riep gisteren in een rede in Dublin Frankrijk op niet te veel te luisteren naar de boeren vanwege hun electorale belang, maar het akkoord goed te keuren.

"Juist op een moment dat veranderingen noodzakelijk zijn, zijn vele Europese regeringen zwak of verdeeld, of loopt hun mandaat bijna af. Zij hebben niet het gezag of de wil de werkelijkheid onder ogen te zien en noodzakelijke beslissingen te nemen." De Ier, die eind dit jaar opstapt, viel ook fel uit naar de Commissie vanwege verlies aan prestige en gezag. Hij vindt dat het college "politieker" moet worden en "minder bureaucratisch en dogmatisch. Het moet meer zijn gezond verstand gebruiken en uitgaan van de echte noden en zorgen van gewone burgers" .

In Izegem, 100 kilometer ten oosten van Brussel, belaagden 200 Belgische boeren woensdagavond de woning van minister van landbouw Andre Bourgeois. Zij bekogelden het huis met eieren en tomaten, sloegen ruiten in en ontstaken vuren op de stoep. Tegen middernacht stemde Bourgeois ermee in een delegatie van de boeren te ontvangen. De minister wees erop dat de Belgische regering nog geen standpunt heeft ingenomen ten aanzien van het akkoord tussen de EG en de VS. Bourgeois en minister van economische zaken Melchior Wathelet hebben zich tegen verklaard. Als het Belgische kabinet de ministers steunt, heeft Frankrijk er in zijn verzet tegen het transatlantische pact een belangrijke bondgenoot bij. Op 1 december worden op een protestactie in Straatsburg tegen het Gattakkoord 50 000 Europese boeren verwacht. Uit Nederland zouden enkele honderden boeren meedoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden