Review

McCreesh herschept de schepping

Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft voor uitvoeringen van Haydns oratorium 'Die Schöpfung' de Britse 'oude-muziek'-dirigent Paul McCreesh uitgenodigd. En als McCreesh er is dan gaat het geheid anders dan we gewend zijn. Dan heb ik het nog niet eens over de move van Duits naar Engels, want uitvoeringen met de oorspronkelijke tekst uit John Miltons 'Paradise lost' (vertaald en uitgebreid door baron Von Swieten tot 'Die Schöpfung') zijn er wel vaker. McCreesh, zwierend vanuit elastieken knieën dirigerend, zorgde ook op andere manieren voor een 'Creation' die anders was dan anders.

Het NedPhO was voor de gelegenheid flink uitgedund en telde slechts een dertigtal strijkers in de gelederen. Moderne hoorns en trompetten waren vervangen door hun ventielloze voorouders. Ook het Nederlands Concertkoor zat in kamerkoorformatie (46 zangers) op het Concertgebouwpodium, waar McCreesh en de solisten hun entree maakten vanaf de Hündel-trap en niet zoals gebruikelijk vanaf de Bach-trap. Anders dan anders dus.

Het resultaat van McCreesh' witte tornado op een schoon schip was beslist fris al viel hier en daar (nog) wel wat af te dingen op klank, tempokeuze en frasering. Daar waar Haydn de sneeuwvlokken laat neerdwarrelen werd hoorbaar dat de NedPhO-strijkers nog niet helemaal vertrouwd waren met het non-vibrato spelen. Daar stond tegenover dat de maan dankzij tenor Mark Padmore en de tweede violen wonderschoon langs de nachtelijke hemel gleed. Zo zorgde McCreesh voor meer verrassende doorkijkjes in de partituur, met zorg ingevuld door het NedPhO.

Het Nederlands Concertkoor zong met schwung en energie en wist McCreesh' voorbeeldig bij te houden. Naast de uitstekende Padmore stonden de geweldige bas Neil Davies en sopraan Sally Matthews. Vooral zij was een wonderbaarlijk fraai zingend schepsel. Maar vaak als Matthews op magnifieke wijze bezig was een toon zo mooi mogelijk te vormen, blafte er iemand bruut doorheen. Ook snot en bacillen horen bij de schepping!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden