McCarthy geniet vertrouwen

Zonder de weggestuurde aanvoerder Roy Keane bedwong Ierland de Afrikaanse kampioen Kameroen. Nederlanders die nog steeds denken in Dublin alleen door Keane te zijn uitgeschakeld, moeten nu toch beter weten.

NIIGATA - Na wat hijzelf de moeilijkste week van zijn leven noemde keerde zaterdag een volle lach terug op het gelaat van Mick McCarthy, de coach die in vertwijfeling was achtergebleven na het meest geruchtmakende incident in de aanloop naar het WK.

Opgelucht kon hij constateren dat het vertrek van Roy Keane niet demoraliserend op de Ierse ploeg had gewerkt. Integendeel, de spelers bundelden in hun eerste optreden de krachten als vanouds, met inbegrip van al hun beperkingen en voortgestuwd door hun geestdriftige fans.

Het leerde de Ierse bondscoach dat zowel de spelers als de fans het vertrouwen in hem niet hebben opgezegd, én dat de geestkracht niet is aangetast door de recente turbulentie. Tevens leidde het in Niigata, aan de westkust van Japan, tot een pakkend tweede deel van het duel met Kameroen.

De Afrikaanse en olympische kampioen, die aan enkele staaltjes van zijn vaardigheden voor rust een 1-0 voorsprong had overgehouden, werd op bewonderenswaardige wijze in het nauw gedrongen. Middenvelder Holland beeldde de Ierse vastberadenheid uit met een geplaatst schot dat zijn ploeg een respectabel 1-1 gelijkspel bezorgde.

McCarthy deelde zijn gevoelens na afloop even, in een omhelzing van betekenis, met Staunton, de nieuwe aanvoerder. Het was de dank van de coach voor de steun van de spelers na het ingrijpende conflict met Stauntons bijkans onmisbaar geachte voorganger.

De verdiensten van Roy Keane ten spijt, werd in Niigata aangetoond dat soms al te makkelijk wordt beweerd dat zijn land zonder hem niets voorstelt. Vier spelers in het bijzonder mochten op bewondering rekenen van de fans die de remise vierden als een zege zonder weerga.

De beste Ier was Kilbane die ook vorig jaar op de eerste dag van september in Dublin met gevoelvolle trappen van de linkerkant van zich deed spreken. Naast hem weerde Holland zich manhaftig op het middenveld. Onbegrensd was bovendien de overgave van de aanvallers Duff en Robbie Keane.

Na de pauze trokken zij plotseling ten strijde met een kenmerkende overgave, voor volk en vaderland en doordrongen van de ernst van de situatie, na een zwakke eerste helft. Een ogenschijnlijk inhoudsloze ploeg transformeerde in een gedreven gezelschap, vastbesloten niet te versagen -Oranje weet er alles van.

Hinder ondervond Ierland in dat stadium niet meer van de kwetsbaarheid van zijn centrumverdedigers Staunton en Breen. Vooral daaraan was de voorsprong van Kameroen te wijten geweest. Beide Ieren werden in de luren gelegd door Eto'o, die zijn aanvalspartner Mboma liet afronden (1-0). De treffer van 's lands populairste aanvaller zal door Kameroen, de betere ploeg voor rust, zijn beschouwd als de gepaste inleiding voor een tweede Afrikaanse slag op het WK, na de zege van Senegal op Frankrijk. Het kwam er niet van omdat de ploeg nadien ernstig in gebreke bleef.

Het verval in de tweede helft gaf te denken. Daarvoor wisten de gespierde atleten van Kameroen slechts in het laatste deel van de eerste helft enig venijn in hun soms artistieke opzetjes te leggen. De Afrikaanse ploeg waarvan in Azië het meest wordt verwacht, stelde al met al teleur in een optreden dat meer vraagtekens dan antwoorden bood.

Een sprekend antwoord bood zaterdag Ierland, op de vraag of het zonder Roy Keane kan. Het was alsof de bijtende woorden van Jack Charlton ter harte waren genomen. ,,De week is gedomineerd'', schreef de gerespecteerde voorganger van McCarthy in een krantencolumn, ,,door een zekere jongeman wiens naam ik niet eens ga noemen.''

Als Keane zijn excuses had aangeboden zou een terugkeer nog mogelijk zijn geweest in de roerige week waarin gans Ierland zich over de hete kwestie boog. Nu heeft Jack Charlton geen goed woord voor hem over, laat staan dat hij zich verwaardigt zijn naam te noemen.

Hoe begrijpelijk ook, op de lange duur zullen de Ieren ervaren dat Roy Keane niet kan worden ontkend. Maar ook moeten Nederlanders die nog steeds denken in Dublin alleen door Keane te zijn uitgeschakeld, nu toch echt beter weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden