McCain 'slecht verliezer'

Met onverholen verachting voor de negatieve tactiek van zijn rivaal George W.Bush heeft John McCain het afgelopen weekeinde toegegeven de Republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse staat South Carolina te hebben verloren.

Bert van Panhuis

Bush kreeg 53 procent van de stemmen tegen McCain 42. De overige vijf procent waren voor Alan Keyes. McCain moet nu de voorverkiezingen van morgen in Michigan en in zijn thuisstaat Arizona winnen om in de strijd te blijven.

Met de beschuldiging dat gouverneur Bush een huichelaar is die alles zal zeggen om maar kiezers te trekken, logenstrafte senator McCain de ongeschreven regel dat je bij het toegeven van je verlies hoffelijk bent naar de winnaar. Bush, zei McCain, draagt een negatieve boodschap van bangmakerij uit en hij heeft slechts ,,een voze belofte van hervormingen'' voorhanden. De kiezers hebben nu de keus tussen (mijn) ervaring en (zijn) pretentie, stelde een zichtbaar boze McCain, die zei tot het bittere einde -de partijconventie van eind juli in Philadelphia- te zullen doorknokken. Hij heeft zijn eigen graf gegraven, juichtten medewerkers van Bush over McCains aanval, want de kiezers houden niet van slechte verliezers.

De uitslag van de voorverkiezing in South Carolina was aanmerkelijk gunstiger voor de Texaanse gouverneur dan was voorspeld, ofschoon een laatste peiling hem een flinke voorsprong gaf op McCain. De senator had zijn hoop vooral gevestigd op de stemmen van oorlogsveteranen en onafhankelijken en Democraten die in deze 'open' voorverkiezing' ook op een Republikein mogen stemmen. Maar de veteranen verdeelden hun stemmen gelijkelijk over McCain en Bush en er gingen minder niet-Republikeinen stemmen dan verwacht.

De streng christelijke rechtervleugel van de Republikeinen koos massaal voor Bush, nadat haar leiders McCain hadden verketterd als de vleesgeworden satan.

McCain moet na deze tegenslag nu morgen winnen bij de voorverkiezingen in de grote industriestaat Michigan en zijn eigen Arizona om een geloofwaardige rivaal van Bush te blijven. In die laatste staat heeft de senator, ondanks tegenwerking van het partijkader, een grote voorsprong. In Michigan is het een nek-aan-nek-race, maar de senator stond begin vorige week nog bijna tien procent voor op Bush, die ook hier de Republikeinse elite -met (mogelijke) vice-presidentskandidaat gouverneur John Engler voorop- aan zijn kant heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden