McCain geliefd bij niet-republikeinen

John McCain is helemaal terug in de republikeinse strijd om het Amerikaanse presidentschap, met een klinkende overwinning in de voorverkiezingen in de staten Michigan en Arizona.

Bert van Panhuis

Opmerkelijk is vooral dat senator McCain zijn overwinning in Michigan te danken had aan de steun van niet-partijgenoten. Medewerkers van zijn rivaal George W. Bush spraken dan ook van een 'vijandige overname' van de primary.

Precies de helft van de stemmen die in Michigans 'open' voorverkiezing werden uitgebracht, was voor McCain; gouverneur Bush haalde 43 procent en Alan Keyes 5 procent. Van de kiezers in deze noordelijke industriestaat zei slechts 49 procent zich als republikein te beschouwen; de rest was democraat of niet-gebonden.

Van de republikeinse kiezers hadden er twee op de drie een voorkeur voor Bush, maar de overige twee groepen waren massaal op de hand van McCain en hielpen hem daarmee aan de overwinning.

In Arizona stemden zes op de tien kiezers op McCain, die uit de staat afkomstig is. Bush kreeg 36 procent van de stemen en de rest was voor Keyes. McCain moest hier opboksen tegen de regionale partijtop, die op de hand van de Texaanse gouverneur is. Bush had ruim zes miljoen gulden in Arizona besteed om zijn rivaal beentje te lichten, terwijl deze nauwelijks campagne in de staat had gevoerd.

Bush kreeg in Michigan met name de rekening gepresenteerd voor de campagne, waarmee hij afgelopen zaterdag de voorverkiezing in de oerconservatieve zuidelijke staat South Carolina heeft gevoerd. De gouverneur leunde in South Carolina sterk op de leiders van religieus rechts en hield onder meer een toespraak aan de Bob Jones universiteit, die gemengde raciale relaties verbiedt en zeer anti-katholiek is. Dat is in het meer verlichte Michigan slecht gevallen.

In zijn overwinningstoespraak benadrukte McCain dat hij een republikein in hart en nieren is, een conservatief uit de school van oud-president Ronald Reagan.

Bij elk van de drie voorverkiezingen die de senator nu heeft gewonnen, dankte hij die winst aan niet-republikeinen. Als dat zo blijft, dreigt McCain te blijven zitten met een reeks pyrrusoverwinningen in de voorverkiezingen: Bij de keuze van de gedelegeerden naar de republikeinse partijconventie, eind juli in Philadelphia, tellen alleen de republikeinse kiezers. Die gedelegeerden vallen dan allemaal toe aan Bush.

McCain hoopt zijn volgende overwinning volgende week dinsdag te behalen in de staat Washington, waar het contingent 'onafhankelijken' ook sterk is. Winst in Virginia, op dezelfde dag, kan hij wel vergeten, want hier levert de oerconservatieve partijtop de overwinning aan Bush. Het cruciale treffen tussen de twee republikeinse kandidaten komt dan op 7 maart in Californië, dat een zeer ingewikkeld voorverkiezingssysteem heeft. Het is mogelijk dat McCain hier wint, maar dat alle 162 gedelegeerden aan Bush toevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden