MC Slotervaart mogelijk terug naar eigenaars: ‘Unieke situatie’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het MC Slotervaart in Amsterdam maakt waarschijnlijk een doorstart als zorgcomplex, opvallend genoeg onder de oude eigenaars. Vastgoedonderneming Zadelhoff stapt in en legt 45 miljoen euro op tafel om alle schulden af te lossen.

Marten van de Wier

Dat maakten Zadelhoff en de aandeelhouders van MC Slotervaart vrijdagmiddag bekend.

De gemeente Amsterdam is niet bij het plan betrokken en stelt in een schriftelijke reactie ‘zorgen’ te hebben over de blijvende betrokkenheid van aandeelhouder Loek Winter, ‘vanwege de maatschappelijke impact die het faillissement van het Slotervaartziekenhuis heeft gehad’.

Het MC Slotervaart is in het plan geen ziekenhuis meer. De aandeelhouders willen het gebouw verhuren aan verschillende kleinere zorgaanbieders, zoals huisartsenposten en klinieken. Daarnaast willen ze in het gebouw woningen bouwen voor personeel van alle Amsterdamse ziekenhuizen.

De curatoren van het ziekenhuis, dat in oktober failliet ging, reageren voorzichtig positief. “Als alle crediteuren worden afbetaald, is dat een goede zaak”, zegt woordvoerder Marcel Paapst. “We zijn in afwachting van het precieze voorstel.”

Als de schulden worden afbetaald, vervalt daarmee het faillissement, zegt Paapst. Hij spreekt van een ‘vrij unieke situatie’. Het pand van MC Slotervaart staat nu nog te koop, maar het geld dat dat oplevert, is volgens Paapst waarschijnlijk niet genoeg om de schuldeisers volledig af te betalen.

Belangrijke gebouwen

Als het faillissement wordt opgeheven, komt het gebouw weer in handen Loek Winter en zijn compagnon Willem de Boer. Zij gaan zich niet met de exploitatie bemoeien, zo melden zij in een persbericht. Er komt een nieuwe directie.

“Wij investeren graag in belangrijke gebouwen met een maatschappelijke functie”, zegt Maarten Feilzer, directeur van investeerder Zadelhoff. “Het is natuurlijk geen liefdadigheid, wij zien een goede business case.”

Om medisch personeel in het gebouw te laten wonen, is de medewerking van de gemeente Amsterdam nodig: op dit moment heeft het gebouw geen woonbestemming. Zadelhoff wil op termijn aandeelhouder worden in MC Slotervaart en zo mede-eigenaar zijn van het gebouw. Dat kan nu niet, omdat de gemeente een voorkeursrecht op het gebouw heeft.

Lees ook:

Marcel Soesan is een van de 46 artsen die MC Slotervaart wil kopen: ‘Ons idealisme wordt afgestraft’

Marcel Soesan wilde het MC Slotervaart wil kopen. Dat leek een stuiptrekking van het rode idealisme waar het ziekenhuis uit ontstond.

Gemeente Amsterdam is een hindernis voor de curatoren van het Slotervaart

Het Slotervaartziekenhuis stond vorig jaar toen zij failliet ging al voor bijna 6 miljoen euro in de min. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat de curatoren gisteren presenteerden. Wat enorm mee zou helpen is de verkoop van het gebouw. Maar daar kan de gemeenten Amsterdam flink dwars liggen. De gemeente heeft namelijk een voorkeursrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden