Mbo wil opleiding op maat voor groeiende onderklasse

Het middelbaar beroepsonderwijs wil nieuwe programma's ontwikkelen om laagopgeleiden bij te scholen.

De politiek en het nieuwe kabinet zouden publieke en private scholen ruimte moeten geven voor deze op maat gesneden opleidingen, bepleitte gisteren scheidend voorzitter Jan van Zijl van de mbo-raad. Hij nam daarmee een voorschot op de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Het mbo maakt zich zorgen over de groeiende onderklasse van half of laag opgeleide werknemers, zzp'ers en werkloze twintigers. Door robotisering, verdringing door hoger opgeleiden en het verdwijnen van bepaalde beroepen krijgen ze het steeds moeilijker op de arbeidsmarkt. Ook de eigen leerlingen op de laagste niveaus, mbo 1 en 2, komen om die redenen niet gemakkelijk aan een baan.

De mbo-scholen zien het als hun taak om de laagopgeleiden via een combinatie van leren en werken naar een hoger, passender niveau te brengen, aldus Van Zijl. Daarvoor willen ze de krachten bundelen met werkgevers, uitkeringsinstantie UWV en gemeenten.

Het nieuwe initiatief is onderdeel van een vijfpuntenplan om het mbo toekomstbestendiger te maken. Daarin wordt ook gevraagd om vluchtelingen te scholen in het beroepsonderwijs en zestien- en zeventienjarigen in het mbo beter financieel te steunen.

Vorige week kwam het voortgezet onderwijs al met een actieplan richting de verkiezingen. Geef leraren per jaar gemiddeld honderd uur de tijd om hun lessen beter voor te bereiden. Dat komt de onderwijskwaliteit ten goede en vermindert de werkdruk, stelde Paul Rosenmöller van de vo-raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden