Weblog

MBO: Meer Betrokken Ouders

Jack Biskop, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Jack Biskop, Tweede Kamerlid CDA.

Naarmate leerlingen ouder worden, worden ze zelfstandiger en is de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs minder vanzelfsprekend. Als onze kinderen nog op de basisschool zitten, is er regelmatig op een natuurlijke manier contact tussen de ouder en de school.

Jack Biskop en Tweede Kamerlid CDA

De school staat in de buurt, er is contact bij het brengen en halen van de kinderen en er is betrokkenheid tijdens ouderavonden of via de ouderraad. Ouders hebben zelfs taken binnen de school; de basisschool kan zich eigenlijk geen functioneren zonder ouderbetrokkenheid voorstellen.

Anders wordt het al als de kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan. Enerzijds kost het de school vaker moeite om de ouderraden gevuld te krijgen en om ouders te betrekken bij activiteiten. Anderzijds ervaren ouders ook vaker een afstand tot de school, te meer omdat ze daar niet meer dagelijks komen.

Komen de leerlingen op het middelbaar beroepsonderwijs, dan raakt de rol van de ouders op de meeste opleidingen tot vrijwel nul gereduceerd. En dat, terwijl er veel ouders zijn die wél betrokken willen zijn bij de mbo-opleiding van hun kinderen. Bij het laatste wetsvoorstel over medezeggenschap is door de CDA-fractie dan ook de mogelijkheid ingebracht om op verzoek van een groep ouders een ouderraad te kunnen instellen op een mbo-instelling.

Probleem daarbij is soms dat leerlingen de leeftijd van 18 jaar zijn gepasseerd. Vanaf dat moment ontbreekt een juridische basis om ouders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Minister Rouvoet is al enige tijd doende om dit probleem te bestuderen. Mag een school bijvoorbeeld zonder toestemming het spijbelgedrag van een 19-jarige leerling melden bij de ouders? Mag een school ouders inzage geven in de schoolvorderingen van de leerling?

Eigenlijk heel normale zaken voor een betrokken ouder, maar helaas knellen de regels daarbij soms, of het te strak toepassen ervan.

Gelukkig zijn er mbo-instellingen die oplossingen gevonden hebben en ouders weten te betrekken op een positieve manier. Graafschap College geeft zelfs aan de betrokkenheid van ouders te zien als een belangrijk ingrediënt bij het voorkomen van problemen. Daarom organiseert deze school, naast de intakegesprekken aan het begin van de opleiding, regelmatig informatieavonden voor ouders. Friesland College ontwikkelt een op de ouders gerichte ‘mijlpalenkaart’ waarop de behaalde resultaten en vorderingen van leerlingen wordt aangegeven. ROC Flevoland informeert ouders per sms over schoolverzuim.

Allemaal goede voorbeelden van hoe ouders meer betrokken kunnen worden bij het onderwijs op het mbo. Want ook daar zijn ouders die graag hun verantwoordelijkheid willen nemen voor hun kinderen. Of ze nu onder of boven de 18 zijn. En dat is goed, want meer ouderbetrokkenheid is nog altijd de oplossing voor heel veel problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden