Mbo: geen gedwongen splitsing scholen

Minister Jet Bussemaker. Beeld anp

Docenten, studenten, toezichthouders en bestuurders in het mbo zien niets in de gedwongen splitsing van scholen. In een gezamenlijke brief roepen ze minister Jet Bussemaker van onderwijs donderdag op om af te zien van dit plan.

Volgens de ondertekenaars van de brief zitten scholen niet te wachten op Haagse regelgeving die scholen min of meer verplicht gemeenschappen van mbo-colleges te vormen.

De scholen schrijven dat ze beseffen hoe belangrijk het kleinschalig aanbieden van onderwijs binnen grotere scholen voor de studenten is en onderschrijven daarom de menselijke maat in het onderwijs. Maar volgens de scholen streven ze daarnaar met de organisatie in onderwijsteams. Deze teams zijn de bouwstenen voor het mbo en de 'thuisbasis' voor studenten en docenten. Daar vindt het onderwijs plaats en daar voelen de studenten zich thuis.

Bussemaker zegt in een reactie dat de maatregelen die ze heeft aangekondigd erop gericht zijn de menselijke maat te borgen in het mbo. Ze is blij dat de scholen en de studenten die wens delen. "Uit hun brief begrijpt ze dat alle mboscholen voortvarend aan de slag gaan met het vormgeven van de menselijke maat. Bussemaker noemt dat fantastisch. Ze heeft daar hoge verwachtingen van en ziet hun plannen met belangstelling tegemoet'', zegt een woordvoerder.

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO raad zegt te vrezen voor reorganisaties, maar die zijn wat Bussemaker betreft niet nodig. Mede op verzoek van verschillende mbo-instellingen biedt ze mogelijkheden om andere organisatievormen te kiezen, zoals de gemeenschap van mbo-colleges en de samenwerkingsschool. Wel vraagt de bewindsvrouw scholen die kiezen voor een grotere schaal, uit te leggen hoe zij de menselijke maat waarborgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden