Mbo'ers zijn officieel studenten. 'Onze opleiding is echt geen cursusje'

Leerlingen van Scholengemeenschap De Rooi Pannen. De scholengemeenschap heeft ongeveer 8000 leerlingen op vmbo- en mbo-opleidingen in Eindhoven, Tilburg en Breda. Beeld ANP

De wet wordt aangepast, zodat mbo'ers ook 'studenten' zijn met de rechten die daarbij horen. 'Dat is geen woordspelletje.'

Een wens van veel mbo'ers komt uit: ze mogen binnenkort officieel student heten. Nu nog worden ze voor de wet 'deelnemer' genoemd. Een klein woord dat een groot verschil maakt, want hierdoor lopen ze tal van voordelen mis, zoals studentenkortingen en lidmaatschap van een studentenvereniging. Ook zijn sommige studentenkroegen en -clubs niet toegankelijk voor mbo'ers.

Volgens minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) dekt de huidige term de lading niet meer. "Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht", aldus de minister. Het is de bedoeling dat de verandering, waarmee mbo-studenten dezelfde rechten krijgen als studenten in het hoger beroepsonderwijs en op de universiteit, vanaf het collegejaar 2020-2021 in gaat.

Met de statusverandering gaat een lang gekoesterd verlangen in vervulling . "Deze verandering is geen woordspelletje", zegt Roosmarijn Dam, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). "De wetswijziging gaat er hopelijk toe leiden dat mbo'ers terecht van dezelfde voordelen kunnen genieten als alle andere studenten." JOB voerde al een tijd actie om mbo'ers dezelfde status te geven als studenten in het hoger onderwijs.

Waardering

Eerder al kregen mbo'ers recht op een ov-studentenkaart, waarmee ze gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Volgens Dam, mbo-student schoonheidsverzorging in Zwolle, is de verandering van deelnemer naar student 'een volgende stap naar meer maatschappelijke waardering' van mbo'ers. Volgens haar hebben mbo'ers regelmatig te kampen met vooroordelen. "Bijvoorbeeld dat ze niet willen studeren of dat ze vreemd zijn."

Dam hoopt dat de studentenstatus het imago van mbo'ers opkalefatert. "Het gaat ons echt niet alleen om dat woordje student of scholier, het gaat om alles wat erbij komt kijken. In de maatschappelijke beeldvorming is een scholier echt wat anders dan een student. Hierdoor denken mensen vaak dat een mbo-opleiding een soort cursusje is, terwijl mbo'ers echt wel wat meer waardering verdienen."

Bijna een half miljoen jongeren volgen onderwijs op de meer dan duizend opleidingen in het mbo. Onderwijsinstellingen reageren verschillend op het nieuws. ROC Midden Nederland juicht het toe dat de studentenstatus nu ook wettelijk wordt vastgelegd. "Het is een erkenning van onze opleidingen en iets waar we lang op hebben gehoopt", zegt Aris Willems, woordvoerder van ROC Midden Nederland. De instelling, met vestigingen in Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht, noemt de jongeren die onderwijs krijgen nu ook al student.

Elders wordt afwachtend gereageerd op de verandering. "Ik heb niet de indruk dat de naamsverandering hier echt speelt", zegt woordvoerder Els van Riel van het ROC van Twente, een grote mbo-instelling met vestigingen in onder meer Rijssen, Enschede en Hengelo.

Maaike Versluis (18) en Savannah van Weldam (18) uit Gouda ,zorg & welzijn

Beeld RV

Savannah (rechts): "Ik heb me nog nooit scholier genoemd. Ik ben gewoon student. Zo noem ik me al, mijn ouders ook. Die zeggen: mijn dochter studeert." Maaike: "Soms heb ik wel het gevoel dat je op het mbo buiten de boot valt, niet echt meetelt. Alsof je scholier bent en nog op het vmbo zit." Savannah: "Het is mooi dat we nu ook volgens de wet student zijn. Die studentenkorting bij de bios, die wil ik wel, kom maar op."

Jaïr Staal (18) uit Ermelo, chemisch-fysisch analist

Beeld RV

"Mag ik me nu student noemen? Ik had het nieuws eerlijk gezegd nog niet gehoord. Die studentenkortingen zijn mooi meegenomen, maar voor mij is het niet zo belangrijk dat ik officieel student heet. Ik noem mezelf toch al zo. Bij een studentenvereniging hoef ik niet, dat is toch een heel andere cultuur."

Anika Nijhuis (20) uit Veenendaal, pedagogisch werk

Beeld RV

"Ik vind het logisch dat wij ook student worden genoemd. Je leert op het mbo toch net zo goed een vak als op het hbo? Dat je extra korting krijgt als je student bent, ach, dat is wel leuk, maar die ene euro bij de film maakt ook weer niet zo heel veel verschil. Ik vind het gelijkheidsprincipe veel belangrijker. Waarom zou een mbo'er minder zijn dan een hbo'er of iemand die aan de universiteit studeert?"

Lees ook:  Jonge technici kunnen na hun afstuderen uit wel tien banen kiezen

Jongeren die een technische mbo-opleiding afronden, kunnen na hun afstuderen kiezen uit zo’n tien banen. Er is dan ook veel energie gestoken in het ‘vermarkten’ van deze studie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden