Mbeki helpt Zuid-Afrika naar de ondergang

Weer een wereldaidsdag verder, en nog altijd is er geen enkele vooruitgang in de preventie van de aangekondigde 'genocide' in Zuid-Afrika. President Mbeki wil er niet van weten.

KAAPSTAD - De komende acht jaar zullen vijf tot zeven miljoen mensen in Zuid-Afrika aan aids overlijden. Aids is er inmiddels veruit de belangrijkste doodsoorzaak, aldus de Medische Onderzoeksraad. Deze raad voorspelt dat er rond 2010 jaarlijks 780000 Zuid-Afrikaanse aidsslachtoffers zullen zijn, het hoogste aantal ter wereld.

Daar gelooft president Thabo Mbeki geen barst van: vooral armoede is de boosdoener, dus ruimt zijn regering slechts 0,6 procent van het gezondheidszorgbudget in voor aidsbestrijding.

Naar aanleiding van wereldaidsdag organiseren veel actiegroepen vandaag demonstraties. De organisatie Treatment Action Campaign en 200 artsen voerden afgelopen week de druk op met een rechtszaak, waarmee ze de regering willen dwingen Nevirapine te verstrekken aan zwangere vrouwen die hiv of aids hebben. De regering maakt een 'bewuste keuze' om jaarlijks 70000 baby's 'onnodig' met hiv te laten besmetten, betoogden de advocaten in de rechtbank in Pretoria. De meesten van deze baby's sterven na een pijnlijke lijdensweg van infecties, diarree, keelschimmels en andere ziektes.

Hoewel Nevirapine gratis beschikbaar is gesteld door de Duitse fabrikant, beweert de regering simpelweg geen geld te hebben voor verstrekking ervan. De gezondheidszorg in Zuid-Afrika staat er zo beroerd voor, dat veel klinieken niet eens aspirines hebben, laat staan middelen en personeel om alle zwangere vrouwen te testen en begeleiden.

Volgens de regering heeft het bovendien weinig zin om Nevirapine te verstrekken, omdat de meeste vrouwen daarna borstvoeding geven (vanwege gebrek aan schoon drinkwater of uit angst dat flesvoeding verraadt dat ze hiv-positief zijn) en hun baby dan alsnog besmetten. Ook zei de regeringsadvocaat dat zijn cliënt nog steeds ernstige twijfels heeft over de bijwerkingen van aidsmedicijnen, een van de stokpaardjes van president Mbeki.

De enorme kritiek die de afgelopen twee jaar is geuit op Mbeki's aidsbeleid, heeft er nog steeds niet toe geleid dat hij serieus van plan lijkt om zijn land van de ondergang te redden. Volgens een VN-rapport van deze week ,,heeft de epidemie een diepgaand effect op vele Afrikaanse economieën, verwoest de gelederen van managers, leraren, artsen, ingenieurs en andere geschoolde werkers, verzwakt wet en orde, en creëert een arm, ruw leger van aidsweeskinderen'. Maar al heeft Zuid-Afrika het hoogste aantal hiv-positieve inwoners (4,7 miljoen) ter wereld, Mbeki voelt zich niet aangesproken. Waar andere Afrikaanse presidenten, zoals die van Botswana en Oeganda, geen moment laten passeren om het volk toe te spreken over aids, zal Mbeki nimmer een aidsweeshuis, begraafplaats of aidsafdeling van een ziekenhuis bezoeken. Hij wil niet van wanhopige artsen en verpleegsters te horen krijgen dat 80 procent van de bedden is bezet door aidspatiënten, maar surft liever over internet om twijfelachtige publicaties op te duikelen die het aids-gevaar bagatelliseren.

De ironie van zijn verslaving aan de (westerse) elektronische snelweg is dat zijn denkbeelden over aids juist voort lijken te komen uit een grondige afkeer van westers superioriteitsdenken. Overgevoelig als hij is voor racisme, meent Mbeki dat het Westen probeert de zwarten van Afrika te stigmatiseren als domme, oversekste viezeriken die virussen verspreiden. Volgens hem wordt er bewust een 'hysterie' rond aids gecreëerd, als 'propagandamiddel' van farmaceuten die Afrika willen overspoelen met medicijnen tegen hiv.

,,En zo gebeurt het dat mensen de straat opgaan met spandoeken om te eisen dat, aangezien wij bacterieverspreiders zijn en wezens van een lagere rang die hun passies niet kunnen onderwerpen aan de rede, we gedwongen zijn om vreemde meningen te accepteren, om een ontaard volk te redden van verdwijning door een ziekte die het zichzelf heeft toegebracht', zei hij in oktober in een onnavolgbare stijl.

Eén ding is duidelijk: Mbeki's standpunt over aids is een tragedie van enorme proporties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden