Mazelenuitbraak of niet, de crèche moet een niet-ingeënt kind voorlopig accepteren

null Beeld ANP
Beeld ANP

Pas na de zomer kan het kabinet de knoop doorhakken of kinderdagverblijven voortaan kinderen mogen weigeren die niet zijn ingeënt. Staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken wil de dagverblijven die mogelijkheid geven, zeker nu er een uitbraak van mazelen is op een Haags kinderdagverblijf. Maar een snelle beslissing zit er niet in, waarschuwde ze vandaag in de Tweede Kamer.

Wilma Kieskamp

“Er zijn terechte zorgen van ­ouders”, zegt Van Ark. “Maar het weigeren van kinderen op een kinderdagverblijf is juridisch complex. Het blijkt taaie materie.”

Een speciale commissie onderzoekt sinds januari op verzoek van de staatssecretaris of kinderdagverblijven kinderen mogen weigeren als ouders bewust afzien van vaccinatie. Dat blijkt zo ingewikkeld te zijn dat de commissie meer tijd heeft gevraagd. “De commissie stuit op heel veel medisch-ethische ­dilemma’s”, aldus Van Ark. Op zijn vroegst op 1 juli kan het advies van deze commissie van wijzen klaar zijn. Daarna neemt het kabinet een besluit.

Levensovertuiging

Het betekent dat in elk geval tot de zomer de situatie blijft zoals die is: kinderdagverblijven mogen niet-ingeënte kinderen niet weigeren. Dat geldt nu als een inbreuk op de vrijheid van ouders om hun kinderen op te voeden naar hun levensovertuiging. Voorheen betrof dat alleen ­ouders die vanwege hun geloof ­tegen vaccinatie waren, nu ook ­ouders die de vaccinwetenschap niet vertrouwen.

Dat lange wachten frustreert de Tweede Kamer, omdat er deze week een vierde kind besmet blijkt te zijn op een Haags kinderdagverblijf. De Kamer vroeg afgelopen zomer al om kinderdagverblijven meer ruimte te geven om zelf regels te stellen over vaccinatie. Er is bijna unanieme ­politieke steun voor. Maar vanwege de vele haken en ogen wilde staatssecretaris Van Ark eerst onafhankelijk advies inwinnen.

Lees ook:

Opnieuw bewezen: vaccinatie veroorzaakt geen autisme (maar of dat tegenstanders overtuigt...)

Het weerleggen van het verband tussen vaccineren en autisme heeft nu genoeg gekost, schrijven onderzoekers.

VVD wil ouders die hun kind niet vaccineren financieel straffen

Regeringspartij VVD wil dat ouders die hun kinderen niet laten vaccineren tegen ziekten, financieel kunnen worden gestraft. Als voorbeeld noemde de partij het korten op de kinderbijslag, vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden