Mazelenuitbraak in Los Angeles: meer dan duizend mensen in quarantaine

Een waarschuwingsposter met de symptomen van mazelen in Los Angeles. Beeld AP
Een waarschuwingsposter met de symptomen van mazelen in Los Angeles.Beeld AP

In de Amerikaanse stad Los Angeles zijn meer dan duizend studenten en medewerkers van twee universiteiten in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk besmet zijn met de mazelen.

Redactie

Aan de betrokken personen is gevraagd om thuis te blijven. Het gaat om een van de omvangrijkste quarantainebevelen in de geschiedenis van Californië.

De maatregelen werden genomen nadat bleek dat twee van de vijf mensen die gediagnosticeerd werden met de mazelen studenten waren aan de California State University en de University of California in Los Angeles. In totaal kregen meer dan duizend personen die geen bewijs van vaccinatie konden overleggen, orders om thuis te blijven. Intussen zouden nog zo’n zevenhonderd van hen in afzondering vertoeven.

Hoesten en niezen

Indien blijkt dat nog andere mensen op de universiteitsterreinen besmet zijn geraakt met de mazelen, wordt de quarantaine mogelijk uitgebreid, indien nodig tot het einde van dit schooljaar.

Mazelen is een van de besmettelijkste ziektes ter wereld en kan ernstige of zelfs dodelijke complicaties veroorzaken (encefalitis, longontsteking, verlies van gezichtsvermogen). De ziekte verspreidt zich via hoesten en niezen, maar het virus kan nog twee uur lang in de lucht overleven nadat een zieke de ruimte heeft verlaten. Indien een patiënt bijvoorbeeld een tafel of deurknop heeft aangeraakt, kan hij op die manier alsnog de ziekte doorgeven.

De Verenigde Staten hebben dit jaar te maken met de grootste mazelenuitbraak sinds de ziekte in 2000 door de VS als uitgebannen werd beschouwd. Inmiddels zijn 695 mensen besmet, maakte het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie woensdag bekend. Daarvan zijn er 38 vastgesteld in Californië.

Lees ook:
Weigerbeleid rond vaccinaties bij crèches is een juridisch niemandsland

Mogen kinderdagverblijven kinderen weren die niet zijn ingeënt tegen de mazelen? Veel crèches denken erover na na de mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden