Mazelenuitbraak bij de Amish

Amish in Pennsylvania. Beeld afp

De staat Ohio kampt met de grootste Amerikaanse mazelenuitbraak in 18 jaar. Tenminste 68 besmette leden van de orthodox-christelijke Amishgemeenschap hebben zich gemeld.

Net als sommige van hun bevindelijk gereformeerde geloofsgenoten in de Nederlandse biblebelt weigeren veel Amish om zich te laten vaccineren. Dergelijke preventie zou strijdig zijn met Gods voorzienigheid.

Het virus is waarschijnlijk naar Ohio gebracht door zendelingen die terugkeerden uit de Filippijnen. Daar is momenteel een grote mazelenuitbraak van tenminste 26 duizend gevallen. Hoewel de uitbraak in Ohio nog redelijk beperkt is, houden autoriteiten rekening met een forse groei. In de zomer gaan veel Amish naar zomerkampen en andere grote Amish-bijeenkomsten. Daar kan het virus zich makkelijk verspreiden.

Veel Amish halen alsnog een prik
Inmiddels hebben Amish in en nabij het epicentrum van de uitbraak, Knox County, zich alsnog aangemeld voor een inenting. Ondanks de lage vaccinatiegraad zijn veel Amish bereid om alsnog een prik te halen, vertelt een woordvoerder van de regionale zorgautoriteit aan Religion News Service.

'Sommige zendelingen hebben al aangegeven dat ze nooit zonder vaccinatie naar de Filippijnen waren gereisd als ze wisten dat daar een uitbraak was. We spraken laatst een man die zich erg schuldig voelt dat hij de mazelen mee naar huis heeft gebracht.' Vorige maand vroegen de zorgautoriteiten niet-gevaccineerde burgers die op de Filippijnen waren geweest al om 21 dagen in quarantine te gaan.

Amish stammen af van Europese protestanten en leven in gesloten gemeenschappen in Ohio en Pennsylvania. Auto's, televisie, netstroom en veel andere moderne vindingen zijn taboe, want die kunnen afleiden van het doel van het leven: eenvoudig leven met de blik gericht op God. Overigens laten veel Amish zich wel rondrijden in auto's en gebruiken sommigen ook telefoons.

Nederlandse uitbraak is voorbij
Volgens het RIVM is de mazelenuitbraak op de Nederlandse biblebelt sinds maart voorbij. Sinds mei vorig jaar werden 182 kinderen met mazelen opgenomen in het ziekenhuis en overleed één kind aan de complicaties van de ziekte. In totaal meldden zich 2600 patiënten bij hun huisarts, maar waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmette personen veel hoger.

Veel reformatorische kerken laten de keuze om al dan niet te vaccineren over aan de ouders. 'Ieder mens moet zich persoonlijk tegenover God verantwoorden', vertelde de rector van het Hersteld Hervormd Seminarie vorig jaar in Trouw. 'Daarom past een pastorale benadering. Als men de inenting ervaart als iets wat tussen ons en God komt te staan, moet je geen druk op het geweten uitoefenen.' Amish houden er vergelijkbare ideeën op na.

Ohio beleeft momenteel ook een uitbraak van de bof. Er zijn ruim 300 gevallen bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden