Opinie

Mazelen is absoluut geen onschuldige kinderziekte

De vaccinatiegraad in Nederland is hoog, in de meeste gemeenten hoger dan 95 procent. Beeld anp
De vaccinatiegraad in Nederland is hoog, in de meeste gemeenten hoger dan 95 procent.Beeld anp

Waarom zou je je kind blootstellen aan mogelijk ernstige ziekten als vaccinatie dit kan voorkomen, vraagt Jan Peter Rake zich af.

Jan Peter Rake; kinderarts Martini ziekenhuis Groningen

Mazelen wordt vaak als een onschuldige kinderziekte gezien. Ten onrechte: ook in Nederland overlijdt één op de duizend tot tweeduizend kinderen er aan. Het virus kan een ernstige ontsteking van de longen en de hersenen geven. En er is geen medicijn. Tijdens de laatste epidemie in 1999/2000 werden ongeveer 3500 kinderen ziek. Drie kinderen overleden: een 2-jarige met een al bestaande hartaandoening, een gezonde 2-jarige en een gezonde 17-jarige.

Kinderen in de 'Bijbelgordel' worden om religieuze redenen niet gevaccineerd. Maar er zijn ook ouders die dat niet doen vanuit een antroposofische achtergrond. Volgens deze leer is het goed voor de ontwikkeling om kinderziektes door te maken.

Daarnaast is er een groep ouders, onder andere verenigd in de Vereniging Kritisch Prikken, die zich focust op de schadelijke gevolgen van vaccineren waarbij zij zeer selectieve keuzes in gerefereerde deskundigen en studies maken. Zo wordt mazelenvaccinatie door hen nog steeds in verband gebracht met autisme. Dit terwijl het onderzoek waarop dit wordt gebaseerd vervalst blijkt en ondertussen is ingetrokken.

Blijvende handicap
De onterechte angst voor bijwerkingen van vaccinaties kan de overhand krijgen omdat de angst is afgenomen. De huidige generatie ouders kent de ziekten van het rijksvaccinatieprogramma (RVP) zoals difterie, polio en mazelen vaak alleen nog van naam en weet niet hoe ernstig ze kunnen verlopen.

Vóór de invoering van het vaccinatieprogramma overleden jaarlijks honderden kinderen aan de gevolgen van de twaalf betreffende ziekten door bijvoorbeeld longontsteking of hersen(vlies)ontsteking. Een groter aantal kinderen liep blijvende handicaps op. Betere hygiëne, betere gezondheid en betere behandelingsmogelijkheden maken dat de aantallen van voor de invoering van het RVP niet één op één te vertalen zijn naar het heden. Ook nu zouden zonder de vaccins door epidemieën van deze ziekten in Nederland jaarlijks zo'n honderd kinderen overlijden, enkele honderden handicaps overhouden en duizenden in ziekenhuizen moeten worden opgenomen.

Elke (medische) interventie kent bijwerkingen, ook het vaccinatieprogramma. In 2012 werden bij het Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum, 2000 bijwerkingen gemeld, over het algemeen mild en van voorbijgaande aard. Ernstiger bijwerkingen als epilepsie en allergische reacties komen weinig voor. Er waren in 2012 drie meldingen van overlijden kort na vaccinatie. Voor alle drie werd een verband met vaccinatie als onwaarschijnlijk beoordeeld.

De vaccinatiegraad in Nederland is hoog, in de meeste gemeenten hoger dan 95 procent. Alleen in de 'Bijbelgordel' is die dus lager. Daar vinden dan ook eventuele uitbraken plaats, zoals nu met mazelen. Doordat de om niet-religieuze redenen niet-gevaccineerde kinderen verspreid over ons land wonen, profiteren zij over het algemeen van groepsimmuniteit door de hoge vaccinatiegraad onder de andere kinderen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
In Nederland is vaccinatie niet verplicht. Iedere ouder maakt zelf de keuze. Omdat de bijwerkingen van het rijksvaccinatieprogramma in geen verhouding staan tot de ernst van de doelziekten is wat mij betreft de keuze niet moeilijk. Want waarom je kind blootstellen aan mogelijk ernstige infectieziektes als vaccinatie dit kan voorkomen?

Daarnaast vind ik dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben de vaccinatiegraad hoog te houden. De hierdoor verkregen groepsimmuniteit beschermt namelijk ook onze nog niet volledige gevaccineerde zuigelingen alsmede kwetsbare kinderen die ondanks vaccinatie geen of te weinig immuniteit opbouwen.

We moeten voorkomen dat deze infectieziekten in Nederland ooit weer tot overlijden en handicaps leiden. En angst voor de bijwerkingen van vaccinaties? Ach, ik ken geen kinderarts in Nederland die zijn eigen kinderen niet volledig heeft laten vaccineren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden