Mayonaise

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een potje:

Hellmann's Real Mayonnaise

USA:

Sojaolie, water, eieren, azijn, zout, suiker, citroenzuur, antioxidant: E385, natuurlijke aroma's.

NL:

Raapzaadolie, water, ei en eigeel 7,9%, azijn, zout, suiker, geconcentreerd citroensap, antioxidant E385, aroma's, kleurstof E160c.

Hellmann's mayonaise is onlangs feestelijk geïntroduceerd in Nederland. Nu hoor ik u denken: 'Huh, maar die hadden we toch al lang?' Inderdaad, menig supermarkt heeft dit fameuze Amerikaanse merk in de collectie, zij het vaak verstopt in het specialiteitenschap. Dat blijken geïmporteerde potten te zijn. Unilever gaat ze voortaan dichterbij huis produceren. Zonder die vertrouwde plastic dop, zonder het steevast huiveringwekkende recept ('Super Moist Chocolate Mayo Cake!'), ja zelfs zonder het woord 'mayonaise' op het etiket. Helaas voortaan ook zonder de kenmerkende, bijna mousse-achtige structuur. De nieuwe oogt eerlijk gezegd als, tja, als ordinaire gladde Calvé. Toch bezweert de marketingmanager, die zowel Hellmann's als Calvé vertegenwoordigt, dat de productie niet geschiedt in de Nederlandse Calvéfabriek, maar in Engeland, volgens de originele receptuur. De friszure smaak lijkt gelukkig inderdaad hetzelfde, alleen het mondgevoel is echt anders.

'Wacht even,' hoor ik u ook denken, 'maar zij van Koken met Karin is toch tegen pakjes en zakjes?' Klopt, maar ik maak graag onderscheid tussen zinloze mixpoeders enerzijds en potjes, blikjes en doosjes met behulpzame ingrediënten anderzijds. Denk: tomaten, tonijn, diepvriesdoperwten. En mayonaise. Gangbaar Nederlands fabricaat is mij veels te zoet, maar deze potjes heb ik steevast paraat: de lekkere Ton's van eigen bodem, de citroenige Devos Lemmens van onze zuiderburen, uit Frankrijk de subtiel-romige van Bénédicta of de mosterdieuze van Amora. En dus die luchtige van Hellmann's. Allemaal fijn om achter de hand te hebben.

Maar zodra er iets te vieren valt, zoals versgepelde Hollandse garnalen of zelfgebakken friet, dan is het natuurlijk een fluitje van een cent om even snel zelf mayo te kloppen. Het allerheerlijkst!

Zelf mayo maken?

Nodig voor 1 bakje:

1 grote eidooier (op kamertemperatuur)

1 theel Dijonmosterd

1 kneepje citroensap

± 100 ml zonnebloemolie of maïskiemolie

zout en peper uit de molen

Zet een kom op een vochtig (schoon!) keukendoekje of nat vel keukenpapier, dan staat hij stevig. Klop de eierdooier los met mosterd, citroensap, zout en peper. Dat kan met een mixer of handgarde. Giet dan al kloppend de olie erbij. Eerst druppel voor druppel, maar zodra de olie goed wordt opgenomen en het mengsel zichtbaar iets dikker en lichter van kleur wordt, mag de olie in een dun straaltje erbij. Net zolang en zoveel tot de gewenste dikte bereikt is. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper of citroensap toe. Klop er eventueel voor de stabiliteit op het laatst nog een lepel warm water door.

Tips:

Een neutrale plantaardige, niet-ranzige (!) olie, werkt het beste. Vooraf afmeten is omslachtig, gewoon blijven gieten tot de gewenste dikte bereikt is. Dat is elke keer weer anders.

Schiften? Dan is er te snel te veel olie toegevoegd of het ei was te koud. Geen paniek. Doe een nieuwe dooier (op kamertemperatuur) in een nieuwe kom en klop eerst beetje voor beetje het geschifte mengsel erdoor, ga dan verder met olie.

Opleuken: wasabi, mierikswortel, chilisaus, knoflook, dille, peterselie, koriander. Of (bijzonder!) een oester erdoor staafmixeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden