Maya-ontdekking brengt eindtijd-goeroe niet van zijn stuk

Fragment uit een gesprek met Patrick Geryl op YouTube. Beeld
Fragment uit een gesprek met Patrick Geryl op YouTube.

Apocalyps-auteur Patrick Geryl laat zich niet foppen: het einde van de aarde wordt nog voor het einde van dit jaar ingeluid. De vondst van een oude Mayakalender die het tegendeel lijkt te bewijzen, verandert daar weinig aan.

Robin de Wever

In vakblad Science berichten Amerikaanse archeologen vandaag over de vondst van een oud Mayatempeltje in Guatemala. De inscripties, die vertellen over de cycli waarin het volk de tijd verdeelde, zijn flink ouder dan eerder opgegraven Mayakalenders.

De inscripties bevestigen wat wetenschappers al langer wisten: Maya's verwachtten niet dat de geschiedenis in 2012 zal eindigen. Zoals de seizoenen iedere paar maanden veranderen, ging volgens hen ook iedere paar eeuwen een nieuw tijdperk in. De week voor kerstmis brengt geen afloop, maar juist een nieuw begin.

Unieke informatie
'Allemaal verkeerd', vindt Geryl, die al jaren te boek staat als een van de voornaamste Europese '2012'-voorspellers. Mensen die geloven dat de Maya's gelijk hadden zijn volgens Geryl allesbehalve overtuigd. 'Dit bewijst juist dat het einde nabij is. Ik ben al dertien jaar aan het rekenen. Die wetenschappers weten niet wat ik weet.'

De astronomen van de Maya's en de oude Egyptenaren hadden volgens hem unieke informatie over de stand van planeten. Ze zouden voorspeld hebben dat planeten op bepaalde momenten energie opwekken en zogeheten zonnestormen en zonnevlammen veroorzaken. Die zullen de aarde raken en het wereldwijde energienet lamleggen.

De eerste belangrijke zonnevlam ontstond vorige week. Geryl: 'Dus dat klopt al. Aanstaand weekend vindt de tweede plaats. Als u daarover hoort, weet u dat mijn voorspellingen kloppen.' De andere zonnevlammen komen deze maand, in juni en vlak voor kerst.

Paniek
'In december komt de grootste. Stelt u zich eens voor: tienduizend keer Tsjernobyl. Het energienet gaat het begeven - en wij waarschijnlijk ook. Moet u dit eigenlijk wel publiceren? De mensen kunnen in paniek raken.'

Geryl haalde enkele jaren geleden de internationale media met zijn voornemen om in 2012 op een berg in Zuid-Afrika te gaan leven. Daar zou hij op een relatief veilige plaats de apocalyps afwachten.

'Naar Afrika reizen gaat niet lukken', vertelt hij. 'Ik heb nu suikerziekte. Zonder insulinepomp kan ik niet lang leven. Maar goed, waarschijnlijk hoeft dat ook niet. Ik wacht het hier wel af.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden