May zet alles op alles voor haar brexitdeal, terwijl Londen alternatieven onderzoekt

Een recente pro-brexitmanifestatie in Londen.Beeld AFP

Er circuleren nieuwe voorstellen om de brexit tot een goed einde te brengen. Onder anderen Tony Blair laat van zich horen. Theresa May wil daar echter niets van weten.

De Britse premier Theresa May kan weer vooruitkijken. Ze zal de komende weken alles op alles zetten om haar brexitdeal te verkopen aan het Britse parlement, dat ergens na Kerstmis stemt over het akkoord. Dit weekeinde deed ze alvast een voorzet. Ze hekelde eerdere opmerkingen van oud-premier Tony Blair. Hij zei vorige week dat parlementsleden zich achter een nieuw referendum moeten scharen 'als alle andere opties niet werken'. Dat is democratie, aldus de voormalige premier.

May reageerde woedend. Ze noemde zijn opmerkingen 'een belediging voor het ambt' dat hij nota bene ooit bekleedde. Parlementariërs kunnen 'geen afstand doen van de verantwoordelijkheid' die de brexitstem met zich meebrengt. Maar Blair liet zich niet de les lezen en zei te mogen reageren 'op de belangrijkste beslissing die dit land sinds de Tweede Wereldoorlog heeft genomen'.

Gekissebis

Het gekissebis volgt op een turbulente week voor May. Begin vorige week stelde ze de stemming in het Lagerhuis over de brexitdeal uit omdat ze zeker wist dat onvoldoende parlementariërs zich zouden scharen achter het akkoord. Dat besluit kwam haar op zo veel kritiek te staan dat May een vertrouwensstemming binnen haar eigen partij aan haar broek kreeg. Die overleefde ze, maar haar machtsbasis wankelt: ruim eenderde van de conservatieve parlementariërs vonden dat ze op moest stappen.

Vervolgens reisde May af naar Brussel om opnieuw te onderhandelen over de inmiddels befaamde backstop - het vangnet dat een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland moet voorkomen. De Europese leiders waren bereid meer duidelijkheid te geven, maar heronderhandelen van het akkoord zit er niet in. May hoopt desondanks de komende weken extra toezeggingen in Brussel te krijgen. Ze stuurt deze week een van haar beste juridische medewerkers: Jonathan Jones.

De impasse met Brussel is voor veel Britse parlementariërs reden nieuwe voorstellen te overwegen. Zo wordt niet alleen de roep om een tweede referendum over de brexit luider. Sommige parlementariërs spreken over de optie de EU zonder deal, maar op een gestructureerde manier te verlaten. Anderen denken dat het parlement meer zeggenschap moet krijgen in het proces.

Samenwerken

Zo lijkt het Liam Fox, minister van internationale handel in May’s regering, een goed idee de verschillende brexitopties voor te leggen aan het parlement. "Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee", zei hij tegen de BBC. En Amber Rudd, minister van pensioenen en werkgelegenheid, stelde voor meer samen te werken met de oppositiepartijen. “We moeten iets anders proberen. Iets wat mensen doen in de echte wereld, maar die vreemd zijn in onze politieke cultuur: consensus zoeken”, aldus Rudd in de Daily Mail.

Vooralsnog lijkt May niet gevoelig voor de suggesties van haar ministers. Als de premier de verschillende brexitopties zou moeten voorleggen aan het parlement, zou dat oppositiepartij Labour te veel macht geven, is de angst.

Labour dreigde eerder met een motie van wantrouwen, maar tot op heden is die niet ingediend. De druk van de andere oppositiepartijen om dit wel te doen neemt toe. "Ik denk dat een motie van wantrouwen momenteel succes kan hebben. Deze regering is zwak en onstabiel en dat wordt met de dag erger", zei de Schotse premier Nicola Sturgeon dit weekeinde op Sky News.

Lees ook:

Keer op keer verscheurt het dossier-Europa de oudste politieke partij ter wereld

In een donkere Downing Street, vlak voor elven ’s avonds, gaf Theresa May woensdag een korte verklaring na misschien wel haar meest dramatische dag als premier van Groot-Brittannië. Ze kon aanblijven, toen bleek dat een meerderheid van de fractie haar steunde. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden