Update

May verliest stemming brexitdeal: 202 stemmen voor, 432 tegen

Buiten het Britse parlement was het druk met demonstranten. Beeld EPA

De brexitdeal van de Britse premier May is dinsdagavond door het parlement afgewezen. Het akkoord met de Europese Unie kreeg 202 stemmen voor en 432 tegen. De laatste keer dat een Britse premier zo’n grote nederlaag leed, was in 1924.

Zestien parlementariërs onthielden zich van stemming.  Van haar eigen partij stemden 118 leden tegen de deal. In een eerste reactie zei May dat 'de regering naar het Lagerhuis luistert'.

Het was geheel in lijn der verwachting dat Mays deal afgewezen zou worden. Toch deed ze in een toespraak voorafgaand aan de stemming nog een laatste oproep aan het Lagerhuis om voor haar brexitdeal met de Europese Unie te stemmen. “Een stem tegen is een stem voor onzekerheid, verdeeldheid en het risico op een brexit zonder akkoord’', zei ze. Volgens May is er geen alternatief voor haar deal en hebben de Britten niet gestemd om zonder akkoord uit de EU te stappen.

May pleitte ook tegen een tweede referendum, waar sommige politici op aandringen. Dat leidt volgens de premier tot meer verdeeldheid.

Labour-leider Jeremy Corbyn noemde de nederlaag 'catastrofaal'. Hij diende een motie van wantrouwen in tegen de premier en haar kabinet. De Groenen en de Schotse Nationale Partij hebben al gezegd die motie te steunen, de Noord-Ierse oppositiepartij DUP blijft achter May staan. Woensdag wordt er verder gedebatteerd over de motie.

Reacties

Donald Tusk, president van de Europese Raad, reageerde vrijwel meteen op de uitslag van de stemming via Twitter. “Als een deal onmogelijk is, en niemand ‘no deal’ wil, wie heeft dan de moed om te zeggen wat de enige positieve oplossing is?”

De Londense burgemeester Sadiq Khan hoopt dat May de brexit intrekt. Dat is volgens hem de enige verstandige optie. Voordat de termijn verstrijkt - na 29 maart zijn de Britten automatisch geen EU-lid meer - heeft de Britse regering nog de mogelijkheid om de brexit in te trekken. 

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet weten de uitslag van de stemming 'met spijt’ te hebben vernomen. “Ik spoor het Verenigd Koninkrijk dringend aan zo snel mogelijk zijn intenties aan ons duidelijk te maken", schrijft hij in een schriftelijke verklaring. De tijd is bijna op. Aan Europese zijde gaan wij door met het ratificatieproces van het terugtrekkingsakkoord dat de enige manier biedt om een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te verzekeren.” Premier Rutte betreurt het verlies van May. “Hoe nu verder is aan het Verenigd Koninkrijk.”

Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW wil dat premier Mark Rutte tot actie overgaat om de ‘chaos van een no-dealbrexit’ te voorkomen. “Premier Mark Rutte moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te geraken door de zaak te temporiseren, zonder dat we de onderhandelingspositie van de EU ondergraven", zegt hij. De Boer is positief over de maatregelen die het kabinet al genomen heeft, bijvoorbeeld extra personeel bij de douane. “Maar zaak is nu vooral dat we voorkomen dat er überhaupt een no-deal komt. De gevolgen daarvan voor de havens, de aanvoer van medicijnen, landingsrechten en financiële transacties zijn namelijk niet te overzien.’'

Ook MKB-Nederland maakt zich zorgen en heeft een somber advies voor ondernemers binnen de eigen achterban: “Enige wat je nu kan doen is uitgaan van een ‘no-deal’, oftewel het zwartste scenario en je daarop voorbereiden. Dan kan het uiteindelijk alleen maar meevallen.”

Dit bericht wordt aangevuld. 

Lees alles over de brexit op trouw.nl/brexit.

Correspondent Tim de Wit zette voorafgaand aan de stemming negen brexitscenario's op een rij. Lees ze hier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden