Vandaar dit boek

May-May Meijer schrijft een aangrijpend boek over haar psychose: ‘Ik moet goed op mezelf letten’

May-May Meijer

May-May Meijer (1972), vredesactivist en ervaringsdeskundige in de psychiatrie.

“Mijn eerste boek heb ik in 2009 onder pseudoniem geschreven. ‘Een ongeluk in mijn hoofd’ heette het. Ik heb een psychose gehad, die maanden heeft geduurd. Ik kreeg het idee dat ik door de AIVD in de gaten werd gehouden of ik geschikt was voor een baan in de landelijke politiek. Ik ben gedwongen opgenomen geweest, ben in de isoleercel beland, heb dwangmedicatie gehad. Ik wilde mijn verhaal vertellen, maar schaamde me ook voor wat er was gebeurd, voor de rare dingen die je allemaal doet in een psychose.

Kwetsbaar

Het herstel ging met vallen en opstaan. Ik heb eens een boek gelezen hoe diagnoses herstel kunnen beïnvloeden. Mensen met 9 procent zicht kregen het etiket ‘blind’, met 10 procent zicht hadden ze een ‘gezichtsbeperking’. Het was een verschil van één procent, maar het had grote invloed op hoe ze zichzelf zagen en hun omgeving hen zag. Als ik mezelf nu als gezond beschouw dan kan ik meer dan als ik mezelf zie als ziek, dacht ik. 

Maar dat nam ik te letterlijk. Het leidde ertoe dat ik mijn medicijnen, die ook vervelende bijwerkingen hadden, niet nam en weer ziek werd. In 2013 kreeg ik opnieuw een psychose, al duurde die minder lang. Toen heb ik ervan gemaakt dat ik een kwetsbaarheid heb voor psychosen en manieën. Die kwetsbaarheid erkennen was een van de moeilijkste dingen in het herstelproces.

Opletten

Het betekent dat ik goed op mezelf moet letten, een signaleringsplan heb. Als ik dagen achtereen niet slaap bijvoorbeeld, dan weet ik: pas op, misschien is het tijd om de medicatie te verhogen. En een jaar geleden heb ik me een keer vrijwillig laten opnemen.

Afgenomen

Er is me door mijn ziekte veel afgenomen. Ik was wetenschappelijk medewerker aan de VU, getrouwd, politiek actief. Die baan moest ik opgeven, ik kon me niet meer concentreren, had geen creativiteit meer. Ik ben gescheiden, waardoor ik ook mijn zoon minder zag. Maar gaandeweg ging ik me ook realiseren dat die psychosen meer zijn dan een ongeluk in mijn hoofd. Ze waren heftig, ze hebben me veel gekost, maar ze hebben me ook richting gegeven.

Vrede

Tijdens mijn psychose dacht ik dat ik een missie te vervullen had; zorgen voor wereldvrede. Allerlei dingen die gebeur- den, interpreteerde ik op die manier. Zag ik een traumahelikopter, dacht ik: dat is een teken. Door de dwangmedicatie verdween de psychose, maar niet het idee dat ik me met vrede moest bezighouden. Ik wist alleen niet hoe. 

Omslag ‘Missie Wereldvrede. Hoe psychosen mijn leven drastisch veranderden’

Ik kon toch moeilijk op een zeepkist gaan staan en zeggen: stoppen met vechten! Dan zouden mensen nog steeds denken dat ik niet goed bij mijn hoofd was. Een paar jaar geleden heb ik de vredesorganisatie Peace SOS opgericht. We proberen de zachte krachten in verschillende landen te steunen. Ik wil een wereld waarin alle kinderen kunnen spelen. Het zijn vredesactivisten geweest die er bij mij op hebben aangedrongen opnieuw over mijn psychoses te schrijven. De titel van dat boek: Missie Wereldvrede. Sommigen zullen dat wereldvreemd vinden, dat mag.

Spiritueel

In de tijd van de psychose ben ik ook in aanraking gekomen met God. Daarna bleef ik een relatie voelen, maar ik vond het eigenlijk niet bij mij, als wetenschapper, passen. Ik bleef nieuwsgierig en ben op zoek gegaan. In 2017 heb ik mijn eerste communie gedaan en ik ga regelmatig naar de kerk. Het gekke is: in Nederland is het normaal om ongelovig te zijn, dus als je zegt dat je met God praat vinden veel mensen dat raar. Ook mijn psychiater vindt dat wel apart. Maar je kunt je ook afvragen: dat ik met God praat, is dat een teken van mijn ziekte, of is dat mijn spirituele kant?”

Trouw vraagt schrijvers wekelijks naar hun drijfveren achter het schrijven van een boek. Lees meer afleveringen uit de rubriek ‘Vandaar dit boek’ in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden