Brexit

May mag beginnen met Brexit

Theresa May Beeld anp
Theresa MayBeeld anp

Na twee lange dagen vol vurig debat is het Britse Lagerhuis vanavond met een ruime meerderheid akkoord gegaan met de Brexit-wet die door de regering was ingediend. Daarin vroeg premier Theresa May aan het parlement toestemming om met het uittredingsproces uit de EU te beginnen.

Het Hooggerechtshof bepaalde vorige week dat de regering niet op eigen houtje de artikel 50-procedure, die EU-uittreding regelt, in werking kan stellen. Daarvoor was parlementaire goedkeuring nodig.

Al snel na die rechterlijke uitspraak bleek echter dat, hoewel een meerderheid van de parlementsleden tegen Brexit stemde, de meeste Lagerhuisleden zich bij de referendumuitslag zouden neerleggen. "Er waren leugens en halve waarheden in de campagne en ja, technisch gezien was de uitslag slechts adviserend en niet bindend. Maar we hebben verloren, dat hebben we te accepteren", sprak Labours Brexit-woordvoerder Keir Starmer. Een meerderheid van de partij volgde die lijn, al waren er ook tientallen binnen de Labour-fractie die tegen de wet stemden, Labour verdeeld achterlatend.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Keir Starmer Beeld anp
Keir StarmerBeeld anp

Onderhandelingsruimte

De Schotse Nationale Partij (SNP), met 54 zetels vertegenwoordigd in het parlement in Londen, stemden in zijn geheel tegen de wet. In Schotland wilde ruim 60 procent van de kiezers op 23 juni juist in de EU blijven en de SNP vreest dat ze nu door de Britse regering niet alleen uit de Unie worden getrokken, maar ook uit de Europese gemeenschappelijke markt - zoals May van plan is.

"Hoe kun je nou vóór de onderhandelingen al zeggen dat je uit de gemeenschappelijke markt stapt? Daarmee geef je al zoveel onderhandelingsruimte weg. Onbegrijpelijk", foeterde SNP-prominent Alex Salmond. Volgens Salmond brengt dit alles een nieuw
onafhankelijkheidsreferendum in Schotland dichterbij.

Hoewel ook de Conservatieve partij door het referendum zeer gespleten was, kwam dat in dit cruciale debat amper tot uiting. Premier May wist bijna al haar pro-EU-parlementariërs achter zich te krijgen, iets wat een half jaar geleden - in de chaotische nasleep van het referendum - nog ondenkbaar leek. Er was wel kritiek uit haar partij op de harde brexitkoers die ze vaart.

Bijvoorbeeld van voormalig minister van Financiën George Osborne: "De regering heeft niet de economie als prioriteit in de onderhandelingen, maar het terugdringen van immigratie." Onverstandig, in zijn ogen. Hij waarschuwt daarom voor bittere onderhandelingen. Maar tegenstemmen deed hij, net als tientallen andere tegenstanders van Brexit binnen de partij, niet.

Alex Salmond Beeld anp
Alex SalmondBeeld anp

Stappenplan

May wist door enkele toezeggingen de rijen gesloten te houden. Ze stuurt morgen een concreet stappenplan aan het parlement waarin ze haar belangrijkste onderhandelingsdoelstellingen uiteen zet. Daarnaast zal ze, tijdens het onderhandelingsproces, het parlement meerdere malen per jaar uitvoerig op de hoogte stellen van de vorderingen. Daar namen velen binnen haar partij genoegen mee.

Als de wet door het Lagerhuis is, volgt een nieuwe debatronde in het Hogerhuis. Hoewel de Conservatieven daar geen meerderheid hebben, verwacht May ook daar niet al te veel problemen. Als alles volgens plan verloopt is de wet op 7 maart officieel van kracht en zou ze op de EU-top van 9 en 10 maart de artikel 50-procedure kunnen starten. Dan kan het Brexit-proces echt beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden