Maximumsnelheid over bredere A2 omlaag naar 100 km

DEN HAAG (ANP) - De maximumsnelheid over de A2 tussen de knooppunten Holendrecht bij Amsterdam en Oudenrijn bij Utrecht, die versneld wordt verbreed, gaat vanwege de luchtkwaliteit omlaag van 120 naar 100 kilometer per uur. Er komt permanente snelheidscontrole of trajectcontrole.

Dit zei minister Peijs (Verkeer) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad, die instemde met de versnelde verbreding van dit stuk snelweg van de huidige zes naar tien stroken.

Dit deel van de A2 van 21 kilometer lang moet in 2010, en daarmee minstens vier jaar eerder dan voorzien, klaar zijn om het fileleed te verhelpen. Dan zijn de werkzaamheden eigenlijk nog aan de gang. De definitieve oplevering is in 2012/13 voorzien. ,,De weg wordt een feest om over te rijden'', zei Peijs.

Rijstroken

Zolang de luchtkwaliteit niet op orde is, liet ze weten, zal de automobilist er hooguit 100 kilometer per uur mogen rijden. Maar de snelheid kan weer worden verhoogd tot 120 kilometer als dat wettelijk mogelijk is.

Aanvankelijk zou de A2 twee rijstroken erbij krijgen. De plannen daarvoor gaan terug tot 1995. Maar in de vorig jaar goedgekeurde Nota Mobiliteit over de verkeersplannen voor de lange termijn gaf de minister aan dat Rijkswaterstaat al werkte aan een verdere verbreding vanwege de filedruk.

Extra fietsbrug

Naast een lagere maximumsnelheid zal geluidsarm asfalt worden gebruikt. Dankzij de filterende werking van dit ZOAB stroomt er bovendien schoner water van de weg af.

Verdere (milieu-)aanpassingen zijn een extra fietsbrug bij de Haarrijn om nieuwe recreatiegebieden bij Haarzuilens te verbinden met de gemeente Maarssen, versterking van de ecologische verbindingszone Venen-Vechtplassen en verbetering van zo'n zone bij de Vinkeveense plassen en Ankeveense plassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden