Maximumsnelheid op A2 toch naar 130

De A2 tussen Amsterdam en Utrecht Beeld anp
De A2 tussen Amsterdam en UtrechtBeeld anp

De maximumsnelheid op de A2 gaat binnenkort toch omhoog naar 130 kilometer per uur. De nieuwe snelheid zal gelden tussen 19.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's ochtends.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft hierover overeenstemming bereikt met het CDA. Ze stuurt het voorstel voor de snelheidsverhoging over een paar weken naar de Tweede Kamer.

Schultz zei vanmorgen op Radio 1 de ophef die afgelopen weken over het stuk weg ontstond te begrijpen. 'Ik snap het ook wel, mensen zien een brede weg voor zich, waar niemand rijdt, en dan is 100 kilometer per uur moeilijk te begrijpen.'

De snelheidsverhoging gaat gelden voor het traject tussen Vinkeveen en Maarssen. 'Het lukt binnen de bestaande beschermingsniveaus en ik ga ook kijken of het mogelijk is binnen het bestaande budget. Daarmee kan ik aan de zorg van het CDA tegemoetkomen. Goed nieuws voor de automobilist, dus', aldus Schultz.

De snelheidsverhoging 'kan helaas niet overdag, maar daar gaan we in de toekomst naar kijken'. De minister verwacht dat de snelheidsverhoging in het najaar kan worden ingevoerd. De Kamer moet er eerst mee instemmen, en die komt in september terug van reces. De trajectcontrole blijft gehandhaafd, ook bij 130 kilometer per uur.

Breed
De A2 is tussen Amsterdam en Utrecht de breedste snelweg van Nederland, maar er mag nu nog slechts 100 kilometer per uur worden gereden. Die snelheid was afgesproken met omliggende gemeentes, die instemden met verbreding van de snelweg, op voorwaarde dat de geluidsoverlast en de luchtvervuiling binnen de perken bleven.

Door nieuwe geluidsschermen en een extra scherm tegen luchtvervuiling bij Breukelen blijven de normen gehandhaafd, ook bij een hogere snelheid 's nachts. Tussen 06.00 en 19.00 uur blijft de maximumsnelheid 100 kilometer per uur; een snelheid die met trajectcontrole in de gaten gehouden zal worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden