Maximale controle na een doublet

Geen bod wordt zo 'misbruikt' als het informatiedoublet. Het lijkt niet zo moeilijk, maar toch ligt het doublet aan heel wat rampen ten grondslag. Reden om er in deze rubriek eens wat dieper op in te gaan.

In feite zijn er twee typen informatiedoublet. De hoofdvariant bestaat uit de volgende componenten:

- Kracht: opening (of meer);

- Verdeling: kort in geopende kleur, andere kleuren minstens driekaart, andere hoge kleuren bij voorkeur vierkaart;

- Boodschap: ,,Partner, kies maar een kleur; ik kan alles hebben.''

Vooral met de verdelingseis wordt gemakkelijk de hand gelicht en juist dat kan fnuikend zijn. Met een 'verkeerde' verdeling doubleren is al vragen om moeilijkheden, maar vaak wordt er dan ook nog doorgeboden, waardoor de ramp alleen maar groter wordt! Een voorbeeld:

HB106 AB76 V65 B5

Rechts van u wordt geopend met 1. Zegt u doublet?

Het risico is niet ondenkbeeldig dat partner 2 gaat bieden, maar goed, met beide hoge kleuren ziet een doublet er wel aantrekkelijk uit. Links van u wordt gepast, en partner komt inderdaad om de hoek met 2. Veel mensen proberen nog iets, bijvoorbeeld 2. Ze realiseren zich niet dat partner a) de hoge kleuren al ontkend heeft en b) een gedwongen bod heeft. Pas dus op 2 en hoop er het beste van. Als partner V10-vijfde van klaveren heeft, is 2 nog wel speelbaar. Bovendien zit er nog een speler links van u die u mogelijk uit de puree haalt door nog iets te bieden.

Er is nog een variant van het informatiedoublet die u goed met uw partner door moet spreken, omdat die minder vaak voorkomt. Stel dat de doubleerder na het antwoord vrijwillig een nieuwe kleur biedt, wat belooft dit dan precies? Het handigst is de afspraak: ,,Partner, ik was te sterk om dit bod direct te doen''. Neem nu dit spel (Zie diagram 1)

Wat zou u met de zuidhand bieden als oost 1 opent? Veel mensen houden het simpel en volgen met 2SA (20-22). Maar dan zit je op dit spel al (veel) te hoog! Realiseer je dat je samen met oost al zo'n 33/34 punten hebt, dus je partner zal er gemiddeld nog zo'n drie punten hebben. Dan wordt 2SA al een hachelijke zaak, omdat je weinig in de dummy kunt komen en misschien alles uit je hand moet spelen. Beter is het om met de zuidhand te doubleren, noord antwoordt uit nood met 1, waarna zuid 1SA zegt: partner, ik was te sterk voor een 1SA-volgbod (15-17). Daarom geeft het 1SA-bod van zuid na eerst gedoubleerd te hebben zo'n 18-20 punten aan. Op 1SA kan noord passen en zit je in ieder geval zo laag mogelijk (met de beste verdediging gaat 1SA al één down).

Stel dat noord iets meer heeft, zoals in diagram 2. Met deze hand begint het bieden exact hetzelfde, maar nu kan noord, erop vertrouwende dat zijn partner een 18-20 hand heeft, nog een zetje geven:

West Noord Oost Zuid

- pas 1 dbl

pas 1 pas 1SA

pas 2SA pas 3SA

pas

Na 2SA biedt zuid 3SA, want met 20 punten zit hij tenslotte aan de bovenkant voor zijn bieden. Zo eindig je gecontroleerd in 3SA, dat zonder veel moeite gehaald zal worden.

Met een biedbare kleur gaat het in wezen hetzelfde, zoals op dit spel (Zie diagram 3).

Oost is nu te sterk voor een volgbod na een 1-opening van noord, dus begint met een doublet. West zegt 1, oost 1. Ook nu weer: te sterk voor een direct 1 volgbod, vandaar 16-19 met vijfkaart schoppen. Hierna kan west wel 2 ophoesten en kan oost de manche, 4, volgooien.

Dat je maximale controle over het bieden hebt, laat de hand mooi zien als je één kaart van west vervangt voor een andere kaart van gelijke waarde (Zie diagram 4).

West heeft nu V in plaats van V. Het bieden zou kunnen gaan:

West Noord Oost Zuid

- 1 dbl pas

1 pas 1 pas

1SA pas 2SA pas

3SA pas

Na het 1-bod van oost heeft west reden genoeg om 1SA te bieden, waarna een scherpe, maar kansrijke 3SA wordt bereikt. Merk op dat het in de westhand moet zitten. Als oost namelijk leider is, kan zuid door de ruiten heen starten; als west leider is en noord start ruiten, kan de leider de ruiten naar zijn V10 laten lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden