Maximaal koninklijk fetisjisme

Kan dat klerenhangertje niet uit zijn colbert? Wie is toch die mediatrainer die onze premier voorlicht over hoe je de pers vooral níet te woord moet staan? Laat Kok een voorbeeld nemen aan VVD-collega Dijkstal: ,,Is het niet heerlijk om verliefd te zijn?'' Als een houten Klaas perst onze eerste man de rammelende tekst eruit: ,,Er is niets meer te melden dan dat de vriendschap is besproken.''

Met een buik vol Nederland-Duitsland-vlinders is de koninklijke soap Alex' liefdesperikelen een waar mediafeest, dat vóór de aftrap al tot vechtpartijen leidt op de tribune. Zelden zag ik zoveel rioolratten bij de publieken voorbij kruipen in één week. Aktueel- en Story-gespuis, dat in de kringen van het hogere journalistieke echelon normaal gesproken geen blik waardig wordt gegund. Uit nood worden ze nu omarmd, omdat de echte marktleider van het royalty-nieuws, De Telegraaf, zich onthoudt van commentaar.

De Muskieten moeten het tijdens deze Maximale Mediaoorlog tegenwoordig opnemen tegen rubrieken als het Journaal, dat zich probleemloos bij 'Hart van Nederland', '5 in het land' en 'De week van Willibrord' kan vervoegen. Maartje van Weegen lijdt postend bij het optrekje van onze prins net zo goed aan koninklijk fetisjisme als de gekostumeerde medianar. Die sleurt in zijn programma 'De week van Willibrord' de nep-prins van de verkeerde foto over straat.

Donderdagmiddag twaalf uur. Hoofdredacteur Nico Haasbroek pookt zijn troepen toch maar weer op. Stel je eens voor dat de Maxima-hype zou wegebben? In dit Journaalbulletin krijgen we een Maximaal krantenoverzicht voorgeschoteld. Trouw blijkt het minst uitbundig. De Telegraaf zal zich die dag marketingtechnisch vergalloperen. Twee uitersten. Als spiegelbeeld van een gespleten samenleving die volop meehost of de slachtingen in Oost-Timor een hogere nieuwswaarde toekent dan een fictieve verlovingsring.

's Avonds weer het verkeerde meisje in RTL-nieuws. Net zo gretig als De Telegraaf. Mijn nichtje uit Amersfoort zou even geloofwaardig op de Groene Draeck kunnen zitten. ,,Toch lullig voor De Telegraaf'', bluft Suzanne Bosman tegen beter weten in. Ook haar teksten zakken acuut naar een peil, dat in de roddelpers niet zou misstaan. ,,Water blijft zijn prioriteit. Een zeiltochtje met zijn vriendin lijkt voor herhaling vatbaar.'' Marc Schreuder zorgt voor het pittige sausje Plaza de Mayo. Ter plekke gedraaid in Buenos Aires. We zitten er bovenop, beste kijker. Volgens de Bezorgde Moeders heeft Alex' schoonpapa in het eerste deel van deze soap al bloed aan zijn handen. Hij prijkt weliswaar niet op het lijstje van moordenaars of martelarij, maar is wel medeplichtig galmt het over het plein. Mooie cliffhanger voor de volgende week.

In het journaal van acht uur wint Oost-Timor het ternauwernood van onze toekomstige koningin. Volgens Philip Freriks is de Rijksvoorlichtingsdienst naief om te denken dat Alex' hormonen na een paar dagen van onrust in de kiem zijn gesmoord. RVD-hoofddirecteur Eef Brouwers is inderdaad behoorlijk van de leg, bleek al eerder deze week.

Ook het Journaal brengt een bezoekje aan de hoofdredacteur van het jongerenblad More, die het gewraakte Telegraaf-kiekje al eerder plaatste in zijn blad. De voormalige Story-baas had zich geen betere promotiecampagne voor zijn blad durven dromen. Gratis commercials. Geheel belangenloos verzorgd door de gezamenlijkheid van commerciële en publieke omroepen.

Voor aflevering twee van Alex' liefdesperikelen tot slot de kijkersvraag. Wat is het verband tussen fototoerist Rolf Timmermans - hij zette De Telegraaf op het verkeerde been - en Dieter Zimmermann, Maxima's ex?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden