Maximaal drie jaar cel voor buitensporig geweld politie

Agent in voorstel voor nieuwe wet niet automatisch verdachte

HAN KOCH en REDACTIE BINNENLAND

Voor politieagenten die bij het gebruik van geweld in de fout gaan, komt een speciale bepaling in het Wetboek van strafrecht. Op het nieuwe artikel 'schending van de geweldsinstructie' komt een straf te staan van maximaal drie jaar cel. En anders dan onder de huidige regelgeving wordt de agent niet meer van meet af aan als verdachte behandeld.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ard van der Steur (veiligheid en justitie) voor advies heeft gestuurd naar de Raad voor de Rechtspraak (de belangenvereniging van de rechters) en het Openbaar Ministerie.

Volgens de huidige bepalingen wordt een politieagent die geweld gebruikt - ook als die zich netjes aan de geweldsinstructie heeft gehouden - direct aangemerkt als verdachte. Vervolgens moet een onderzoek door de Rijksrecherche uitwijzen of dat terecht is. Als de agent zijn boekje te buiten is gegaan, volgt strafvervolging, bijvoorbeeld voor het delict doodslag. En daarmee wordt de agent op een vergelijkbare wijze behandeld als de gewone burger.

De huidige praktijk doet geen recht aan de uitzonderlijke positie waarin de opsporingsambtenaar verkeert. De agent, maar ook de marechaussee tijdens politietaken, moet optreden in situaties waarin het gebruik van geweld onvermijdelijk is en soms zelfs verplicht. Dat geweld moet overigens nog altijd in relatie staan tot de situatie. Excessief geweld is voor de agent verboden. Leidt dat geweld tot een dodelijk slachtoffer, dan is straks drie jaar de maximumstraf. Bij de nieuwe strafbepaling hoort ook een andere procedure. Voordat een agent die geweld heeft gebruikt als verdachte wordt aangemerkt, is er voortaan eerst een feitenonderzoek dat moet uitwijzen of dat terecht is.

De wens agenten een aparte behandeling te geven, dateert al van 2013. De discussie over het reguleren van het gebruik van geweld laaide vorig jaar op. Op 27 juni werd de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez aangehouden tijdens het muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij werd door vijf agenten tegen de grond gedrukt waarbij een nekklem werd gebruikt. De volgende dag overleed Henriquez.

De zaak tegen de vijf verdachte politieagenten loopt nog. Op 29 februari was er een besloten regiezitting. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van de agenten konden toen hun onderzoekswensen indienen. Voor de zomer moet helder zijn of de vijf door het OM worden vervolgd. Het nieuwe wetsvoorstel raakt deze zaak niet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden