Maximaal 240.000 kippen in megastal

null Beeld anp
Beeld anp

Maximaal 500 koeien, 2000 geiten, 10.000 varkens en 240.000 kippen. Deze aantallen vormen wat demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) betreft de bovengrens van het aantal dieren bij veehouderijen. "Ik wil geen extremen, geen Amerikaanse toestanden", aldus Bleker. "Ik wil een grens aan de groei."

Ingrid Weel

Vandaag stuurt hij deze getallen naar de Tweede Kamer, als voorbereiding op het debat van morgen over de megastallen. 'Een unieke brief' noemt Bleker het, aangezien hij geen enkel ander land kent dat een limiet stelt aan het aantal dieren dat een boer mag houden.

Volgens deskundigen moet je dat ook niet doen. "Een gekunsteld maximum neemt de maatschappelijke onrust echt niet weg", zei hoogleraar dierenwelzijn Frauke Ohl vorige maand tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Ook Hans Alders die in opdracht van Bleker onderzoek heeft gedaan naar de intensieve veeteelt ziet niets in een opgelegd plafond.

Bleker: "Het valt goed te verdedigen om richting hele grote bedrijven te gaan werken. Zeker vanuit economisch oogpunt, maar ook vanuit dierenwelzijn of milieuoverwegingen. Maar er is ook nog zoiets als een ethische keuze. Ik vind extreme industrialisatie van de veehouderij niet wenselijk voor een land als Nederland."

Een half jaar geleden liet Bleker al ongeveer blijken welke maxima volgens hem moeten gelden. De getallen die hij vandaag presenteert, liggen daar vooral wat koeien en varkens betreft echter ver boven. Waar een gemiddelde boer nog geen honderd koeien heeft en de grote veehouders zo'n 250 runderen houden en de staatssecretaris in november 2011 aan maximaal 300 koeien dacht, mogen dat er nu van hem 400 tot 500 worden.

"Die grens biedt voor gezinsbedrijven voldoende mogelijkheden voor een geleidelijke groei en voorkomt excessen", aldus de staatssecretaris. Wat het voornemen betekent voor de plannen van veehouders voor gigastallen, zoals in Grubbenvorst alwaar een ondernemer een stal wil bouwen voor 1,2 miljoen kippen en 35.000 varkens, is nog onduidelijk.

Bleker weet nog niet of hij de definitieve grenzen wil vastleggen in een wettelijke regeling of in een convenant met de provincies, de gemeenten en de land- en tuinbouworganisatie LTO. In het tweede geval is er kans dat provincies de bevoegdheid houden om uitzonderingen toe te staan.

De maximum aantallen die volgens Bleker mogen worden gehouden:
Melkkoeien: 400-500 (incl. jongvee)
Vleeskalveren: 1500 - 2000
Melkgeiten: 1500 - 2000
Fokzeugen: 1000 - 1500
Vleesvarkens: 7000 - 10.000
Leghennen: 150.000 - 175.000
Vleeskuikens: 200.000 240.000

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden