Maximaal 10000 gulden na zes maanden wachten voor TBS'ers

DEN HAAG (ANP) - TBS'ers die langer dan zes maanden wachten op een plaats in een kliniek, krijgen duizend gulden per maand schadevergoeding met een maximum van 10 000 gulden. Voorwaarde is dat zij afzien van een kort geding tegen de staat waarin zij eisen dat zij al na drie maanden een dagvergoeding krijgen.

De landsadvocaat heeft dat gisteren gezegd. Het schikkingsvoorstel is al in drie zaken gedaan. Er staan nog meer zaken op het programma. Hoeveel TBS'ers in totaal voor de vergoeding in aanmerking komen, is niet bekend. Dat geldt ook voor het bedrag dat met de schikkingen is gemoeid.

Het hof in Den Haag bepaalde eerder dat de staat TBS'ers na drie maanden wachten op opname 150 gulden per dag aan schadevergoeding moet geven. Minister Sorgdrager is daartegen in cassatie gegaan omdat zij dit te snel vindt en de termijn op een half jaar wil houden. In afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad, heeft de landsadvocaat de TBS'ers de schikking voorgesteld.

Direct na de uitspraak van het hof werd Justitie overspoeld met schadeclaims. In het ongunstigste geval, als de Hoge Raad de staat in het ongelijk stelt, gaat dit de staat miljoenen kosten. Het gaat dan om alle TBS'ers die sinds 1992 langer dan drie maanden hebben moeten wachten. De zes maanden is ook vastgelegd in de Beginselenwet TBS die in juni door de Eerste Kamer wordt behandeld.

De stichting Themis, een organisatie die opkomt voor gedetineerden, heeft ernstige bezwaren tegen het schikkingsvoorstel. “Een gedetineerde zal in zijn suituatie het geboden bedrag misschien snel accepteren met de gedachte: binnen is binnen”, schrijft de stichting in een reactie. Themis vindt dat Justitie koehandel drijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden