Máxima toont zich stijlvast: sluitend lijfje, uitlopende rok

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima verlaten de Ridderzaal.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima verlaten de Ridderzaal.Beeld ANP

Kenners gokten dat koningin Máxima zou kiezen voor een blauwe japon. Op plaats twee stond een rode, en op drie een groene, haar lievelingskleur. Allemaal mis.

Ze kwam tevoorschijn in een zwierig wapperende pastelkleurige outfit. Niet gemaakt door een Nederlandse ontwerper zoals vaak, maar door de Italiaanse Luisa Beccaria. Verticale banen van zachtgroene, lichtblauwe en beige mousseline kwamen bij de hals in plooien samen. De japon komt uit de collectie van 2016 en was in een webshop te koop voor net geen 4000 euro.

Alle voorgaande vijf Prinsjesdagen dat ze als koningin aanwezig was, droeg Máxima japonnen die weliswaar in kleur, materiaal en dessin onderling verschilden, maar die in de basis hetzelfde waren: een om het bovenlichaam sluitend lijfje, met daaronder een licht uitlopend rokgedeelte. Ook keerden de eenvoudige halslijn, de over de hoge schoenen vallende japonlengte en het immer aanwezige ceintuurtje om het middel steeds terug.

Dit jaar was ze iets minder stijlvast met deze keuze voor een soepelere stofval en vollere mouwen.

Toch wijkt bij nadere beschouwing het totaalbeeld nauwelijks af. Dat komt mede door dat taille-riempje. Het lijkt of dat per se nodig is om de sjerp netjes op de plaats te houden, toch droegen Juliana en Beatrix bij een sjerp-gelegenheid zelden een ceintuurtje. Een grote schijfhoed van sisal (gevlochten bladvezel) completeerde het geheel. Door het megaformaat kon haar man naast haar haar gezicht nauwelijks meer zien bij het betreden van de Ridderzaal en toen hij de troonrede voorlas.

Mona Keijzer. Beeld ANP
Mona Keijzer.Beeld ANP

Vluchteling-kleermaker

Het is gebruikelijk om op Prinsjesdag met kleding en hoeden aandacht te vragen voor politieke en maatschappelijke thema’s. Minister Bruno Bruins (zorg) droeg een pak gemaakt van gerecycled textiel, zo liet hij vooraf weten in een persbericht. ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf koos voor een japon van een in Nederland verblijvende Syrische vluchteling-kleermaker.

Carola Schouten. Beeld ANP
Carola Schouten.Beeld ANP

Vijftien prominenten, waaronder minister Carola Schouten (landbouw) en staatssecretaris Mona Keijzer (economische zaken), lieten hun haar stylen en hun make-up verzorgen door mbo-studenten die volgende week namens Nederland deelnemen aan een wedstrijd in Boedapest. Daarmee wilden zij laten zien hoe zeer zij deze groep, die zich sinds kort ook student mag noemen, waarderen.

Al vele jaren levert een student van de opleiding creatief vakman van het Amsterdamse Hout- en Meubileringscollege via een klassikale competitie een hoed aan een Kamerlid. En het Rotterdamse Albedacollege kleedde ook dit jaar weer een kopstuk: Annemarie Jorritsma. De vakkennis over verhoudingen en het verkrijgen van een goede snit is voor verbetering vatbaar, maar het olijfgroen staat de politica goed.

De moeder van koningin Maxima, Maria del Carmen Cerruti. Beeld ANP
De moeder van koningin Maxima, Maria del Carmen Cerruti.Beeld ANP

Onverwacht waren ook de moeder en broer van koningin Máxima overgekomen voor Prinsjesdag. Maria del Carmen Cerruti droeg een door haar dochter eerder gedragen mouwloze witte Prada-japon en tas van het Spaanse luxemerk Loewe.

Hoedjes en stropdassen

Enkele Kamerleden van GroenLinks hadden hoedjes geruild. Het algemene hoedjesbeeld dit jaar was minder schreeuwerig dan andere jaren. Deze keer opvallend veel standaardmodellen in fleurige unikleuren.

Ank Bijleveld. Beeld ANP
Ank Bijleveld.Beeld ANP

De hoed van defensieminister Ank Bijleveld week daarvan af, zij droeg een paars-geel exemplaar in een wat grillig model, die was ontworpen door een vriendin van haar dochter. Selcuk Ozturk van Denk verscheen met een oranje fez en minister Blok leek een sprankje vrolijkheid te kunnen gebruiken en droeg een das met een subtiel bloemetje.

De koning hield het bij een optimistisch diagonaal gestreepte das in zwart wit.

Alle stukken over Prinsjesdag leest u in ons dossier, waaronder:

Lees ook:

De Troonrede ademt optimisme

Nederland is een sterk land en we gaan het nog beter maken, was de boodschap die koning Willem-Alexander verkondigde in de Troonrede. De eerste die hij uitsprak namens het derde kabinet-Rutte.

Een droombegroting, maar het buitenland kan ons feestje bederven

De jubelstemming van vandaag doet herinneringen herleven aan tien jaar geleden, vlak voor de crisis uitbrak. De Troonrede, die het derde kabinet-Rutte de koning vandaag zal laten voorlezen, bevat veel goed nieuws. Net als toen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden