Máxima: Kinderen moeten de waarde van geld leren

Koningin Máxima. Beeld anp
Koningin Máxima.Beeld anp

Geen regulier dagblad lukte het, het jarige Straatjournaal Haarlem/Noord-Holland wel: een gesprek met Máxima over opvoeden en geld.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vinden het belangrijk dat hun kinderen de waarde van geld leren kennen, dat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane niet alles kunnen kopen dat ze zich wensen. Daarom krijgt het drietal zakgeld. "Zakgeld is belangrijk, het is eigenlijk leergeld", zegt koningin Maxima in een exclusief interview met Straatjournaal. Het vraaggesprek wordt later deze week landelijk verspreid in alle daklozenkranten van Nederland.

Ter ere van het 20-jarig bestaan van Straatjournaal kreeg de krant het voor elkaar om de koningin te interviewen in de tuin van Eikenhorst, het woonpaleis van de Oranjes. Daklozenkrantverkoper Evert van den Brink sprak ruim een uur met Máxima. Ze vertelt in het gesprek openhartig dat ze het belangrijk vindt om haar kinderen de waarde van geld te leren - ook omdat ze zelf als kind geen zakgeld kreeg: "Maar ook te ervaren dat er een grens aan zit: dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat, word je daarin niet geholpen door je ouders."

Zakgeld voor de prinsessen

De prinsessen krijgen vanaf hun zesde wekelijks zakgeld en ze hebben alle drie een bankrekening en daar sparen ze 'echt enorm' op. Er zijn volgens Máxima duidelijke afspraken over wat ze met hun zakgeld mogen. "Soms zeggen ze: 'Mam, dit wil ik echt hebben.' En dan zeg ik: Ja, dat zou je van je geld kunnen kopen. Dan is het: 'Oh, ik heb het toch niet nodig.'"

Koningin Máxima is voor de Verenigde Naties pleitbezorger van zogeheten inclusieve financiering, wat wil zeggen iedereen recht heeft op toegang tot financiële diensten zoals een spaar- of bankrekening. Daarnaast is zij ook erevoorzitter van Wijzer in Geldzaken, een platform dat op scholen leerlingen vertelt hoe je verstandig met geld moet omgaan. Máxima komt daarvoor geregeld op scholen.

In haar eigen gezinssituatie is zakgeld de norm, al geeft Máxima daarbuiten ook wel eens geld voor bijvoorbeeld eten als één van de prinsessen met andere leerlingen ergens is. De koningin is dan wel streng: haar kinderen moeten leren om hiervoor een budget op te stellen en daarna aan hun ouders vertellen waaraan het geld is besteed. De prinsessen hebben een mobiele telefoon, maar hun moeder wil dat zij zich bewust zijn van de kosten van het gebruik. "Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi", zo zei ze tegen interviewer Van den Brink.

Budgetteren

Op het terras van de Eikenhorst in Wassenaar vertelde Máxima over haar jeugd in Argentinië waar ze geen wekelijks vast bedrag kreeg. "Ik kreeg van mijn ouders wel af en toe geld voor kleine projecten die ik wilde uitvoeren. Dan moest ik eerst een begroting indienen. Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren."

Máxima vermoedt dat het eerste wat zij van haar eigen geld kocht snoepjes waren, maar dat kan ze zich niet meer precies herinneren. Wat ze nog wel weet is dat haar eerste echte iaankoop een cassettebandje was van een Argentijnse rockband was. "Die heb ik gekocht van mijn verjaardagsgeld. Ik heb die cassette nog steeds, zal 'm nooit wegdoen."

De voormalige dakloze Van den Brink vroeg haar wanneer zij voor het eerst in aanraking kwam met een dakloze. "Als jong meisje in Argentinië", antwoordde ze. "Ik zag daar vooral veel straatkinderen. Het choqueerde me dat leeftijdsgenootjes moesten bedelen om geld. Toen ik wat ouder was, zag ik volwassenen die in treinstations vruchten verkochten om wat geld te verdienen."

Verrast was de koningin over het feit dat straatkrantverkopers financiëel risico lopen doordat ze zelf de krant moeten inkopen. "Maar u bent dus echt ondernemer. Het is voor mij een eyeopener en dat geeft straatkrantverkopers nog meer waardigheid. Ze staan niet te bedelen, maar ze zijn aan het werk! Ze zijn bezig om een bestaan op te bouwen. Dat verdient een applaus."

Dat koningin Máxima met het jarige Straatjournaal wilde praten is opmerkelijk omdat het koninklijk paar vrijwel nooit inzicht geeft in hoe ze hun kinderen voorbereiden op een volwassen leven. De financiële toekomst van de drie prinsessen is ook een precair thema: Juist vorige week ontstond in de Tweede Kamer discussie over de toelage die kroonprinses Amalia krijgt als ze achttien wordt.

Alle bonafide straatkranten

Het interview met Máxima is deze week in alle bonafide straatkranten in Nederland te lezen. Vanaf vandaag wordt het blad verspreid. Ook staat het interview op www.straatjournaal.com. De verkopers zijn kleine ondernemers die de krant zelf inkopen. De winst (0,90) cent mogen ze houden. Het Straatjournaal ontvangt geen subsidie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden