Máxima gaat solo. De koningin geeft zeldzame persbriefing

Koningin Máxima. Beeld anp
Koningin Máxima.Beeld anp

Tijdens een zeldzame persbriefing vertelde de koningin donderdag over haar werk voor de VN. Sinds 2009 is ze voor de internationale organisatie actief als 'speciale pleitbezorger' om financiële diensten voor iedereen mogelijk te maken. Over enkele dagen reist ze naar New York voor de VN-top, waar dit onderwerp op de agenda staat.

Om mensen wereldwijd toegang te geven tot financiële diensten als een betaalrekening, een lening of een spaarrekening moet nog veel gebeuren volgens de koningin. "De afgelopen drie jaar zijn 700 miljoen mensen erop vooruit gegaan. Maar we hebben nog 2 miljard volwassen mensen te gaan."

Volgens Máxima, voor wie het werk 'soms meer is dan een fulltimebaan', is er al veel bereikt. "Vijf jaar geleden zag de Wereldbank het niet als prioriteit." Door gesprekken met regeringsleiders en door veel te reizen wil ze het onderwerp op de agenda zetten. "Ik probeer iets achter te laten: een nationale strategie voor 'inclusieve financiering', met duidelijke targets. Inmiddels zijn er al vijftig nationale strategieën gemaakt."

Regelgeving en bureaucratie
Máxima zegt daarbij nog wel obstakels tegen te komen, zoals regelgeving dat je voor het openen van een betaalrekening een identiteitskaart moet hebben. "In veel landen weten mensen niet eens wanneer ze geboren zijn." Ook de kosten van het betalingsverkeer vindt ze op veel plekken te hoog. "Door migranten wordt wereldwijd 440 miljard dollar overgemaakt naar familieleden in het land van herkomst. Nog niet zo lang geleden waren de kosten om dit over te maken, 20 procent."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden