'Máxima draagt vast een jurk met regenboog'

DAPHNE VAN BREEMEN

Hanneke Felten (31) is projectleider participatie bij Movisie, kennisinstituut en adviesbureau voor sociale vraagstukken. Ze heeft homo-emancipatiebeleid in haar portefeuille.
"Ik vind het heel goed dat Nederland zo'n zware delegatie stuurt. Maar het zou een gemiste kans zijn als premier Rutte, de koning en de koningin niets doen in Sotsji. Ze kunnen juist openlijk een positie innemen. De Spelen zijn hét moment voor een statement.

Ik hoop dat Rutte een regenboogdas aantrekt. Doet hij dat niet, dan zet ik in op Máxima. Zij is geen standaardkoningin. Ik zie haar er daarom voor aan dat ze in een jurk met regenboogdetail gekleed gaat. De Spelen zijn niet te vergelijken met een gewoon staatsbezoek, waarbij Rutte binnenskamers iets aankaart. De dialoog moet openlijk gevoerd worden in het belang van LHBT'ers - lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders - wereldwijd. Nederland staat erom bekend voorop te lopen als het om hun rechten gaat. Het is zonde om nu niks te doen. Ik hoop dat de delegatieleden hun nek uitsteken en niet alleen gaan om de relatie met de Russische regering goed te houden."

Anya Wiersma (41) is voorzitter van Gay Union Through Sports (GUTS), voorheen Stichting Homosport Nederland.
"Als het aan mij ligt, was premier Rutte helemaal niet gegaan. Daar geef je een duidelijk signaal mee af. Nu gaan de handelsbelangen boven de mensen- en homorechten. Volgens mij reist premier Rutte daarom naar Sotsji af, niet om een statement te maken. Ik vind hem geen voorvechter van LHBT-rechten.

"De delegatie is sowieso te zwaar. Ook al is de koning IOC-lid, wat heeft hij daar behalve gezelligheid te zoeken? En waarom neemt hij koningin Máxima mee? Dat maakt de delegatie nog zwaarder. Beter was het geweest als Rutte minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans had meegenomen, omdat het toch een buitenlandse aangelegenheid is. Nu Rutte toch gaat, hoop ik wel dat hij met Poetin om de tafel gaat en de homorechten bespreekbaar maakt."

Mark Harbers (44) is Tweede Kamerlid voor de VVD.
"Ik sta achter het kabinetsbesluit over de delegatie die naar Sotsji gaat. Het doel van de Nederlandse regeringsdelegatie is voor mij het aanmoedigen en steunen van de Nederlandse sporters, daar gaat het om bij Olympische Spelen. Ik ga ervan uit dat een delegatie van de Nederlandse regering overal waar ze komt, laat zien waar Nederland bekend om is, namelijk aandacht voor mensenrechten, waaronder ook die van homo's."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden