Máxima: Dé Nederlandse identiteit bestaat niet

Dé Nederlandse identiteit bestaat volgens prinses Máxima niet. „Nederland is te veelzijdig om in één cliché te vatten.” Ze zei dit gisteren bij de presentatie van ’Identificatie met Nederland’, een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over de wijze waarop burgers zich met Nederland identificeren.

Van onze verslaggever

De prinses heeft de afgelopen jaren naar de identiteit van Nederland gezocht, maar die niet gevonden. „Volgens cijfers van de VN wonen 175 miljoen mensen in een land waar ze niet zijn geboren. Ik ben een van hen.” Máxima herinnerde aan de woorden van wijlen haar schoonvader prins Claus. „Op de vraag hoe het voelde om Nederlander te zijn, antwoordde hij: ’Ik weet het niet. Ik voel me wereldburger, Europeaan, Nederlander’. Die woorden ben ik nooit vergeten. Nederland is grote ramen met open gordijnen, maar ook hechten aan privacy. Nederland is één koekje bij de koffie, maar ook een enorme gastvrijheid en warmte.”

’Ter geruststelling’ voegde ze eraan toe dat haar geboorteland Argentinië evenmin één identiteit kent.

Volgens de prinses denken de Nederlanders nog te veel in scheidslijnen. „Ook nieuwkomers doen dat. Soort bij soort. Maar Nederland is geen Artis.” PVV-leider Geert Wilders heeft de uitspraken gisteren tegenover ’RTL Nieuws’ afgedaan als ’goedbedoelde politiek correcte prietpraat’.

5NEDERLANDWRR blijft koel onder kritiek

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden