Max Verstappen blijft in 'Max' een grote onbekende

Formule 1 recensie | Mét Max Verstappen mocht de auteur niet praten. Wat rest is een rommelige serie gesprekken óver de coureur.

Max Verstappen maakt half december grote kans uitgeroepen te worden tot sportman van het jaar. Het racende wonderkind won in april als eerste Nederlander ooit een Grand Prix en deed dat en passant als jongste Formule 1-coureur ooit. Max Verstappen was die zondag op het circuit even buiten Barcelona 18 jaar en 226 dagen oud.

Dat de zoon van Jos Verstappen een groot talent was, dat wisten velen; dat hij al zo snel zo goed zou zijn, dat verraste bijna evenveel mensen. De vragen die sindsdien dan ook veel gesteld worden zijn: wat maakt hem zo goed? Welke kwaliteiten heeft hij? Hoe krijgt hij het voor elkaar gerenommeerde mannen te verslaan en hoe houdt hij dat jonge hoofd toch zo koel?

In 'Max, het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Formule 1-winnaar ooit' doet journalist André Hoogeboom (ooit als journalist verbonden aan het Noordhollands Dagblad) een poging antwoord te vinden op die vragen.

Volgens Hoogeboom is 'Max' geen biografie geworden, iets wat ook onmogelijk was omdat Verstappen c.s. 'geen enkele interesse' toonden mee te werken. Ook kreeg Hoogeboom tot zijn spijt geen toegang tot het rennerskwartier van de Formule 1.

Het is de belangrijkste oorzaak van een tegenvallend resultaat. Hoogeboom, die in het verleden onder meer boeken schreef over voetballer Wim Rijsbergen, autofabrikant Spyker en boswachters, heeft er in 'Max' voor gekozen met 'professionals' te spreken, die, zoals hij schrijft 'weten waar Abraham de mosterd haalt en Verstappen de brandstof'.

Het soortelijk gewicht van de gesprekken verschilt behoorlijk. Interessant zijn vooral de inzichten van Formule 3-teameigenaar Frits van Amersfoort ('Max is gedrild door Jos'), oud-Formule-1-coureur Jan Lammers ('Max is opgegroeid in een beschermde omgeving') en Dennis van der Laar, die als teamgenoot in 2014 in Amerika de eerste stappen van Verstappen in de 'eenzitters' voor zich zag.

De essentie van Van der Laars verhaal is als volgt: op een onbekend circuit zat Verstappen binnen vijf ronden op zijn topniveau. En terwijl Van der Laar zocht naar de perfecte racelijn, werkte Verstappen er al aan de auto te verbeteren, iets waarover hij goed kan communiceren met de monteurs. 'Ik was daar heel lang mee bezig', zegt Van der Laar. Verderop: 'Ik heb de neiging het minder te doen als de druk erop staat. Max lijkt zich juist te voeden met die druk.'

Stilistisch is het boek rommelig opgezet, met stijlbreuken en sprongen in de tijd. De zinnen zijn soms wat krukkig, spreken elkaar wel eens tegen en de overgangen zijn af en toe nogal bruusk. Bovendien is Hoogeboom tamelijk slordig als het gaat om jaartallen en andere feiten.

Blik in de ziel

Hoogeboom richt zich noodgedwongen vooral op de weg die Max Verstappen heeft afgelegd om in de Formule 1 te komen. We komen al doende voornamelijk meer te weten van de gesprekspartners dan van het onderwerp van gesprek zelf.

Helaas breekt het de auteur op dat hij geen toegang heeft gehad tot de personen die momenteel deel uitmaken van de binnenste kring van het wonderkind. De familie van Max hield de deur dicht, financier Huub Rothengatter (lang de manager van vader Jos) zwijgt en ook Red Bulls talentenscout Helmut Marko, de teambazen Christian Horner (Red Bull Racing) en Franz Tost (Toro Rosso) en Verstappens teamgenoten Carlos Sainz en Daniel Ricciardo horen we niet.

Wie Verstappen is weten we dus nauwelijks. Hoe hij denkt en waarom hij handelt zoals hij handelt blijft schimmig.

Voor een blik in de ziel is het misschien ook nog wel wat vroeg. Verstappens karakter is nog in ontwikkeling. Pas in september viert hij zijn negentiende verjaardag.

'Max - Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Formule 1-winnaar ooit.' André Hoogeboom. Uitgeverij Karakter. Prijs: 14,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden