Max moet meegaan met de moderne tijd

Het is de laatste jaren vaste prik: zodra de blaadjes vallen, begint in Hilversum het gebekvecht over de nominaties voor de Gouden Televizier-Ring. Aanvaller is steeds Max-baas Jan Slagter. Zijn programma's worden het best bekeken, maar komen tóch nooit in aanmerking voor de belangrijkste publieksprijs. Rara, hoe kan dat?

Slagter wijt het aan de stemprocedure. In 'Evers staat op' (Radio 538) zei hij: "Je moet er bijna een universitaire opleiding voor hebben. Voor de doelgroep van Max is het te lastig zo." Door dat 'ingewikkelde digitale gedoe' zou het Max-succes 'Heel Holland bakt' (2,3 miljoen kijkers) buiten de nominaties zijn gevallen. Het semi-wetenschappelijke jongerenprogramma 'Streetlab' (KRO-NCRV) zou ondanks z'n magere 271.000 kijkers de nominatie juist aan dat online-stemmen hebben te danken. Jongeren zijn op internet immers handiger dan ouderen. De andere genomineerden zijn het veel bekeken 'Expeditie Robinson' en 'SynDROOM' (beide RTL).

Is het stemmen echt zo ondoorgrondelijk? Televizier-baas Jeroen de Goeij vindt van niet. "'Heel Holland bakt' haalde de top vijf, maar kreeg net niet genoeg stemmen voor een nominatie. Dat komt niet door de procedure, want die is heel duidelijk", schrijft hij op de Televizier-site. "En voor hen die toch hulp nodig hadden, zat een heel belteam paraat." Sussend voegt hij eraan toe dat hij 'Heel Holland bakt' persoonlijk een fantastische show vindt.

Diezelfde avond sloeg Slagter terug bij 'RTL Boulevard'. "Om te kunnen stemmen moet je een Facebook- of Twitter-account hebben", vertelde hij. Sidekick Daphne Deckers: "Dat hebben veel mensen niet." Slagter: "Het gaat Televizier dus ook om je data, ze willen bij je vrienden kunnen. En dat je zo'n helpdesk instelt, nou dat zegt toch genoeg?"

'RTL Boulevard' deed z'n best om de kool en de geit te sparen. Alle begrip voor Slagter, maar dat 'Streetlab' is toch ook heel aardig, vond Albert Verlinde. We zagen de makers: een vriendengroep die YouTube-achtige filmpjes fabriceert voor NPO 3. Zelf vonden ze hun nominatie ook 'heel bizar': "Vier lulletjes die straks op dat gala mogen zitten." Verlinde: "Kijk, dát maakt 'Streetlab' nou zo leuk." Slagter beaamde dat volmondig en gunde hun de prijs ook van harte. "Alleen, de Ring wordt hiermee wel gedegradeerd tot jongerenprijs." Mediacourant.nl meldde een dag eerder dat Slagter de briefkaart terug wil voor zijn achterban.

Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. De Televizier-Ring zal steeds meer een online-prijs worden. Met een online-competitie. Hoe willekeurig die er ook aan toe kan gaan. Wie een grote digitale achterban heeft en handig is in het promoten van zijn eigen waar op sociale media, zoals 'Streetlab', zal eerder een nominatie in de wacht slepen dan populaire Max-programma's als 'Heel Holland bakt' en 'We zijn er bijna', die zich bijna uitsluitend richten op tv-publiek.

Ondertussen gaat, tot de uitreiking op 15 oktober, het gekift door. Slagter heeft gedreigd in het vervolg zijn hele programmering terug te trekken uit de Televizier-race. "Dat kan natuurlijk niet", heeft De Goeij al gereageerd, "want de kijker bepaalt." Max zal maar moeten wennen aan de moderne tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden