Recensie

'Max Mania' beschrijft Verstappen van wel heel grote afstand

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het nieuwste boek over autocoureur Max Verstappen is geschreven door iemand die van lawaai en gevaar houdt, maar die liefde niet weet over te brengen.

Nando Boers

Als een sporter razendsnel furore maakt en liefhebbers massaal inschakelen om zijn verrichtingen te zien op televisie, willen uitgeverijen maar wat graag een boek over die persoon. Tv-aandacht kán lezers trekken. Atlete Dafne Schippers was in 2013 zo'n sporter. Vijf jaar later is dat Formule-1-coureur Max Verstappen.

Afgelopen zondag reed Verstappen zijn 74ste Grand Prix. Koen Vergeer schrijft al jaren over de Formule 1. 'Max mania' is zijn zesde boek over autosport. 'Formule-1-fanaat' uit 1999 is het bekendste, verschenen in verschillende vertalingen.

'Ach, ik ben een oude purist', schrijft Vergeer in zijn nieuwe werk. Hij is iemand die van het lawaai en gevaar houdt, domweg omdat lawaai en gevaar er vroeger waren, in de tijd dat hij als elf-jarig jochie gegrepen werd door de gemotoriseerde sport.

Vergeer worstelt met de toenemende populariteit van zijn favoriete onderwerp. Het geheimzinnige genootschap waarvan hij jaren deel uitmaakte ('toen de Formule 1 nog helemaal van mij was'), groeit aan met feestvierende hype-supporters, die nooit moeite hebben hoeven doen voor hun liefde.

Eigen verhaal

Hij snapt zijn eigen kriebeligheid als hij de nieuwe fans betweterig hoort doen, maar hij beseft dat hij weinig opschiet met zo'n houding. Hij ziet boeken over Formule 1 met grote snelheid van de drukker komen, wat meestal af te lezen is aan de kwaliteit ervan. Wat kan hij er nog aan toevoegen?, vraagt hij zich af.

Vergeer concludeert dat hij juist voor die 'hordes enthousiastelingen' kan opschrijven 'hoe de Formule 1 voelt, hoe je Formule 1-fanaat wordt, waar de sport vandaankomt, waarom het groots is, hoe het je leven kan bepalen en hoe je ervan kunt genieten. Wat die Formule 1 zo fascinerend maakt, zeker nu Max vooraan meestrijdt om de zege'.

En dus dist Vergeer zijn eigen verhaal van de Formule-1-fanaat nog eens op: hoe hij in 1973 in de ban raakte van de sport, via bibliotheekjes op het spoor kwam van Ulrich Schwaabs jaarboeken en in multomappen op zijn zolderkamertje eigen raceverslagen maakte en zelf verzonnen interviews hield. 'Ik was mijn tijd ver vooruit', schrijft hij.

null Beeld

Vergeer gaat tegenwoordig ook wel eens op pad, als columnist voor het blad Formule 1. Hij, de schrijver, speelt dan de journalist in het rennerskwartier. Dat is soms vertederend en soms gaat dat niet altijd even goed.

Vergeer is te veel een dromer en hij mist het pure journalistieke bloed. Hij schrijft op wat hij ziet en wat hij denkt en weet, maar echt graven en zoeken en spitten om nog meer te weten te komen, doet hij niet. Nieuwe inzichten over Verstappen zul je dan ook niet aantreffen, wat de titel van het boek iets misleidends geeft.

Die dubbelrol wringt ook. Dan wordt de schrijver een fan, wat voor een schrijver geen probleem is, maar voor een journalist wel. Vergeer beschrijft zonder scrupules hoe hij coureur Daniel Ricciardo vraagt een pet voor hem te signeren, voor zijn dochter. Vergeer is apetrots als de Australiër de krabbel zet.

Het gemis is Vergeers beperkte toegang tot de circuits. Daardoor ervaar je het circuit, het rennerskwartier en de pitstraat veel te weinig. En dat zouden de nieuwe feestsupporters wel verdienen. Als Vergeer races van Verstappen beschrijft, mis je de adrenaline die er in die omgeving, op dat moment heerste.

Hoe Vergeer zijn best ook doet en hoe liefdevol hij het bedoelt, die emotie, dat zuurstofgebrek breekt hem helaas op.

Koen Vergeer
Max Mania, de weg naar de top
Uitgeverij Atlas Contact
€ 19,99

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden