Max Havelaar: Aantal controleurs voldoet

De kritiek op de controle van het Max Havelaar-keurmerk is ongegrond en slordig, vindt oprichter Nico Roozen. Maar: meer controle zou niet misstaan. Het is alleen te duur.

De Franse econoom Christian Jacquiau haalde eerder deze week fel uit naar het keurmerk van Max Havelaar. Volgens zijn onderzoek wordt er onvoldoende gecontroleerd of de producten het predikaat ’eerlijke handel’ verdienen. Jacquiau stelde met name dat er wereldwijd te weinig controleurs zijn voor het aantal boeren.

„Een miljoen boeren laten controleren door 54 controleurs zou een onmogelijke opgave zijn volgens Jacquiau, maar de stichting hoeft geen individuele boeren te controleren”, reageert Max Havelaar-oprichter Roozen. „Fairtrade werkt met georganiseerde boeren, meestal in coöperaties van honderden tot duizenden agrariërs.”

Er zijn 518 van deze coöperaties. Het moet volgens Roozen geen probleem zijn om die ordentelijk te controleren . „Zulke producentengroepen maken de controle overzichtelijk en goed te doen met enkele tientallen controleurs.”

Checken of de productie aan de Fairtrade-normen voldoet, is zeer arbeidsintensief. Zo mogen milieuverontreiniging, kinder- en dwangarbeid en discriminatie niet voorkomen bij de 1 miljoen boeren in 58 verschillende landen. Om de stand van zaken te peilen, houdt Flo Cert, in het leven geroepen door de twintig Fairtrade-organisaties, steekproeven. Volgens eigen zeggen gebeurt dit geheel onafhankelijk, en mogelijk binnenkort conform de ISO-65-norm, een internationale accreditatie die onafhankelijkheid garandeert. Flo Cert hoopt aan het eind van dit jaar dit ISO-certificaat te behalen. Bewezen onafhankelijkheid is belangrijk voor het controleorgaan Flo Cert.

„De controle van de boeren heeft een soort accountantsfunctie”, zegt Max Havelaar-directeur Coen de Ruiter.

Maar die controle brengt problemen met zich mee. De controleurs moeten tijdens hun drie tot tien dagen durende bezoek, alle informatie voorhanden hebben. Daarom wordt dit bezoek van tevoren aangekondigd. Controle op bijvoorbeeld kinderarbeid wordt dan moeilijk, omdat eventuele wantoestanden kunnen worden verborgen.

De Ruiter en oprichter Roozen zien wel degelijk punten van verbetering.

„Kan de controle intensiever? Ongetwijfeld. Maar dat kost geld. En het is belangrijk om de beheerkosten redelijk te houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden