'MAX ET JEREMIE' Sukkelaar en professional in de onderwereld

Amsterdam, Cinecenter

Als het politiemannen waren geweest, dan was het een 'buddymovie'. Maar heet dat ook zo als het om moordenaars gaat? Max (Philippe Noiret) en Jeremie (Christophe Lambert) zijn allebei huurmoordenaar, de een in ruste, de ander in opleiding. Omdat Jeremie hogerop wil krijgt hij van zijn baas opdracht om Max te vermoorden. Geen gemakkelijke klus, want Max is veel slimmer, rijker en beschaafder. Bovendien wordt uitvoering van de opdracht gehinderd door de vriendschap die de jonge man al snel voor de oudere man voelt.

Claire Devers (eerder maakte zij 'Noir et blanc' en 'Chimeres') volgt het stramien van de policier: avontuur en psychologie wisselen elkaar evenredig af.

De actie is gestyleerd: hoewel gewelddadig van aard, blijft het toch stijlvol.

De actie geldt als intermezzo in het verhaal over de vriendschap tussen de twee mannen. Daar komt een beetje psychologie bij kijken, want het is een merkwaardige vriendschap. Jeremie klampt zich op ziekelijke wijze vast aan zijn mentor, Max accepteert voor het eerst in zijn carriere een partner. Max heeft geen belang bij de omgang met Jeremie, integendeel, het brengt hem maar in de problemen. Kennelijk voelt hij een sentimentele, ongrijpbare aantrekkingskracht rond 'het joch', zoals hij Jeremie consequent aanduidt.

De tegenstelling tussen Max en Jeremie is te zwaar aangezet. In kleding, woning en taalgebruik staan beide mannen voor verschillende werelden, en dat wordt de kijker continu ingepeperd. Ook de verwantschap tussen de oude gangster en de oude politieman is te gemakkelijk, beiden mijmerend over ouderdom en hun pensionering. In de tweede helft van de film raakt het spoor bijster en begint het verhaal steeds opnieuw.

Toch is er een goede reden om 'Max et Jeremie' te zien. Philippe Noiret heeft zich ontwikkeld tot een monument van de Franse cinema, samen met Michel Piccoli het mannelijke equivalent van Jeanne Moreau. Het is een genoegen om zo lang naar zijn norsige kwabbenkop te kijken. Al was het maar om hem eventjes te zien lachen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden