Max Clifford, makelaar in sappige verhalen

Je zou het niet gelijk zeggen, maar premiersvrouw Cherie Blair, voetballer David Beckham en politicus/schrijver Jeffrey Archer hebben iets met elkaar gemeen. Ze zijn namelijk alle drie slachtoffer geworden van één en dezelfde man.

Nu de familie Beckham haar oude leventje weer een beetje lijkt op te pakken – Victoria zou haar echtgenoot voor diens 29ste verjaardag deze week juwelen ter waarde van 750 000 euro hebben gegeven – is het misschien wel aardig om de schijnwerpers te richten op de grote regisseur van de onthullingen over Davids beweerde overspel. De naam van deze stokebrand is Max Clifford. En hij heeft tot op heden honderdduizenden euro's overgehouden aan zijn professionele banden met Beckhams 'minnares' Rebecca Loos. Het officiële beroep van Clifford is publiciteitsadviseur. Pr-goeroe mag ook. Maar makelaar is eigenlijk een betere benaming. Niet in woningen, maar in sappige verhalen die de interesse zouden kunnen wekken van de Britse tabloids.

Hoe dat werkt? Stel je bent in een discotheek onzedelijk betast door een celebrity, of je wilt in ieder geval de wereld graag laten geloven dat zoiets is gebeurd. De kans is groot dat je dan niet precies weet hoe je daar groot geld uit kunt kloppen. Draai je zomaar zonder verder nadenken het nummer van The News of the World, dan is de kans groot dat je met een fooi wordt afgescheept. Je hebt kortom iemand nodig die de werkelijke waarde van je informatie in kan schatten en die in staat is te onderhandelen met die haaien van de schandaalpers. En dat komt dan goed uit, want juist op dat gebied heeft de 61-jarige Clifford een naam hoog te houden.

Noem een rel in het Engeland van de afgelopen twintig jaar en de kans is groot dat zijn naam er op de een of andere manier aan is verbonden. Een tijdlang leek deze zelfverklaarde socialist het vooral op Conservatieven zoals Archer voorzien te hebben, die in de rechtszaal loog over zijn affaire met een prostituee. Maar inmiddels weten we dat hij net zo hard is voor links volk. Vraag maar aan Ron Davies, de netjes getrouwde minister voor Wales, die zo stom was om in een Londens park sekscontact te zoeken met een man die hem vervolgens beroofde. Of aan Cherie Blair, die het aan Clifford te danken had dat haar zwangerschap van kleine Leo voortijdig op straat lag.

Onfrisse praktijken, koning van het vuil? Volgens Clifford bestaan er veel misverstanden over zijn werk. Mensen zouden vergeten dat hij veel meer verhalen uit de krant houdt dan erin werkt. Want hij adviseert ook bekende Britten die juist iets te verbergen hebben. En van die mensen schijnt Simon Cowell te zijn, het beruchte Idols-jurylid met scherpe tong waar 'onze' Henkjan Smits zo dolgraag op wil lijken.

En trouwens, met mensen als David en Victoria Beckham hoef je in Cliffords wereldbeeld überhaupt geen medelijden te hebben.Hij wordt nu eindelijk in de publieke opinie een beetje een normaal mens door die verhalen over zijn vreemdgaan, in plaats van de halve heilige die hij was. En zij is verslaafd aan publiciteit. Kan het niet op positieve manier, via haar zangcarrière, dan maar op deze negatieve manier.

Maar de grootste winnares van Max Cliffords laatste succesje blijft natuurlijk Rebecca Loos. Zij is nu miljonair, dankzij haar adviseur en dank zij de gretigheid van bladen en tv-zenders, waarbij Clifford volgens afspraak twintig procent van de nettowinst voor zichzelf mocht houden. Het laatste nieuws over haar is overigens dat zij via een datingprogramma op tv een oogje heeft gekregen op een brandweerman. Maar pech voor Rebecca: deze Chad Eagle schrikt terug voor alle publiciteit om haar heen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden