Max Caldas krijgt kippevel bij Wilhelmus

utrecht – Max Caldas heeft nog wel even in dubio gestaan toen hem de vraag bereikte of hij bondscoach van de hockeyvrouwen wilde worden. Bij zijn werkgever Bloemendaal heeft hij zijn contract nog niet uitgediend en heeft hij het bovendien naar zijn zin.

„Opstappen bij Bloemendaal was lastig”, gaf hij gisteren toe op de perspresentatie. „De basis van werken op clubniveau is training geven en dus het contact met de spelers. Na tweeënhalf jaar is het moeilijk die relatie te verbreken. Zoiets brengt wel emoties met zich mee.”

Voor de geboren Argentijn (1973) was de functie van bondscoach echter ook onderdeel in zijn carrièreplanning. Hij besefte dat kansen als deze niet zo vaak voorbijkomen, ook al is het nu misschien wat vroeg in zijn loopbaan. Wie garandeerde hem dat hij later nog eens zo’n droomkans zou krijgen?

Bovendien was daar dat eergevoel. Maximiliano Jorge Caldas, Argentijns hockey-international, kwam in 2000 na een periode van vier jaar hockeywerk in Australië naar Nederland, waar hij bij KZ speelde en coachte en verder coach was bij LOHC in Oegstgeest, Amsterdam en Bloemendaal. Daarnaast was hij assistent-bondscoach van diverse jeugdploegen en van het Nederlands vrouwenteam onder Marc Lammers.

Vernederlandst, mag je hem wel noemen. Hij spreekt de taal voortreffelijk en krijgt naar eigen zeggen kippevel bij het Wilhelmus. „Ik ben voor honderd procent als Argentijn geboren, maar Nederlander geworden. Met dit land voel ik me verbonden. Ik zag de WK-finale van het Nederlands team tegen Argentinië als Nederlander en was teleurgesteld door het verlies.”

Niettemin was hij verrast door het ontslag van zijn voorganger Herman Kruis. „Daar treed ik niet in. Bij geen enkele baan bestaat zekerheid. Ik realiseer me het risico dat ik er ook uit kan vliegen als Nederland geen goud wint.”

Dat goud ligt aan de horizon in 2011 (EK), 2012 (Olympische Spelen) en 2014 (WK in eigen land). Bert Bunnik, technisch directeur van de hockeybond, daarover: „We focussen ons van dag tot dag, maar kijken wel naar de toernooien. Daarom hebben we afspraken gemaakt over het proces dat we willen inzetten en streven we naar gouden medailles als resultaat.”

Caldas, die tot de winterstop Bloemendaal blijft trainen, gaat nog wel praten met Kruis en zijn eveneens ontslagen staf. Hij heeft van zijn voorganger een blauwdruk gekregen waarin deze zijn plannen had uiteengezet.

De nieuwe man hoorde van Bunnik nog eens dat hij is binnengehaald als ’ambitieuze vakman met een bewezen staat van dienst’, communicatief sterk en mensen bindend om tot een optimale prestatie te komen. Hij wordt in staat geacht een ’herkenbare, creatieve, attractieve en succesvolle speelstijl’ te ontwikkelen.

Behalve complimenteus was de omschrijving ook directief bedoeld. Geeft hem dat in zijn nieuwe functie zekerheid? Bunnik, streng: „Elk toernooi is een meetmoment.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden