Mauritshuis weet 'Britse' Rembrandt te verwerven

Het Mauritshuis in Den Haag heeft gistermiddag toestemming gekregen van de Britse overheid om Rembrandts 'Portret van een oude man' te kopen. Voor het doek, dat zich in Brits bezit bevindt, wordt een exportvergunning verleend.

Het museum had al eerder een overeenkomst met de Britse verkopers, de erven van Lord Cowdray, maar de regering in Londen wilde eerst belangstellenden uit eigen land de mogelijkheid geven om het uit 1667 daterende doek te kopen. Die mogelijkheid liep dinsdagavond om 24 uur af. Nieuwe kopers hadden zich tot dat moment niet aangediend.

Met de aankoop is een bedrag van ongeveer 32 miljoen gulden gemoeid. Het Mauritshuis is een bedrag van in totaal 24 miljoen gulden toegezegd uit verschillende fondsen (onder meer het VSB-fonds, de Vereniging Rembrandt en enkele particuliere instellingen) en ook uit eigen middelen. Voor de resterende 8 miljoen gulden, die binnen een maand op tafel moet komen, sluit het een lening af.

De kans om het in een Londens huis hangende schilderij aan te schaffen was uniek. Nergens bevond zich meer een dergelijke Rembrandt in particulier bezit. Directeur F. Duparc van het Mauritshuis is lyrisch over het doek. Volgens de museumdirecteur is 'het een van de allermooiste Rembrandts die er zijn'. Rembrandt, die van 1606 tot 1669 leefde, is net als Titiaan met de jaren beter geworden. In zijn laatste jaren, waaruit dit doek stamt, kwam hij echt tot zijn volledige ontplooiing. Bovendien is het schilderij in een uitzonderlijke goede staat.

'Portret van een oude man' vult een lacune in de Nederlandse kunstcollectie, zegt Duparc. ,,Er bevond zich in Nederland nauwelijks werk uit die laatste periode en zeker geen portret.'' De museumdirecteur beschouwt de aankoop als het hoogtepunt uit zijn loopbaan. De aanschaf is ook onomstreden. ,,De aankoop is ook mogelijk gemaakt door een zeer brede steun uit de overheid, van particuliere fondsen, uit het bedrijfsleven. Dat geeft de burger ook moed voor de toekomst. Tien jaar geleden was dit misschien niet mogelijk geweest.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden