Mauritshuis ontvangt uitzonderlijk legaat

DEN HAAG - Het Haagse Mauritshuis heeft gisteren een belangwekkende schenking van vijf zeventiende eeuwse Vlaamse en Nederlandse schilderijen ontvangen. De schilderijen zijn afkomstig uit het bezit van kunstverzamelaar W. Baron van Dedem, sinds 1998 voorzitter van The European Fine Art Foundation (TEFAF) in Maastricht.

De schenking betreft de werken 'Stilleven met tazza' van Pieter Claesz, 'Stilleven met fruit en glazen op een zilveren schaal' van Willem Kalf, 'Braziliaans landschap' van Frans Post, 'Ijsgezicht' van Salomon van Ruysdael en 'Dansende boeren voor een herberg' van de Vlaming Roelant Savery.

De schenking is na jarenlang contact tussen schenker en museum tot stand gekomen en gericht op het vullen van hiaten in de museumcollectie. Directeur F. Duparc van het Haagse museum spreekt van ,,één van de drie rijkste schenkingen die het museum sinds de oprichting (1815) ontvangen heeft.'' De andere twee betreffen legaten van Arnoldus des Tombe (waaronder Vermeers 'Meisje met de parel') en voormalig directeur Abraham Bredius (o.a. Rembrandts 'Homerus'). Zeker in deze tijden van schaarste op de kunstmarkt is deze schenking uitzonderlijk. Duparc: ,,De voorraad zeventiende eeuwse werken op de vrije markt begint op te drogen, en wat er te koop is, is vaak niet te betalen. Zelfs voor kapitaalkrachtige instellingen geldt dat de Vermeers inmiddels op zijn.'' In dit licht valt vooral de zorgvuldige samenstelling van de schenking in het oog: de vijf schilderijen vullen ,,substantiële hiaten in de collectie op'', aldus Duparc. Van Willem Kalf bijvoorbeeld bezat het museum slechts middelmatig werk; het Stilleven vervult de behoefte aan een topstuk. Het Ijsgezicht van Van Ruysdael, geschilderd in 1653, vormt een belangrijke aanvulling op de rijke collectie vroeger gedateerde winterlandschappen.

De vijf schilderijen zijn tot 27 oktober te zien in de Van der Weydenzaal van het Mauritshuis, die ter ere van de schenker tijdelijk in 'Willem van Dedemzaal' is omgedoopt. Ook verschijnt een catalogus over de complete collectie van Van Dedem, die rond de vijftig werken telt. Na afloop van de presentatie worden de werken voor de duur van zijn leven aan de schenker in bruikleen gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden